Bama.hu videó

2024.08.27. 20:29

Borozva nyitották meg az évadot a Pécsi Nemzeti Színház dolgozói (galéria, videó)

Művészek népesítették be a PTE Borbirtokot augusztus 27-én. Kedd délután indította ugyanis új évadát a Pécsi Nemzeti Színház. Az ünnepélyes társulati ülést sajtótájékoztató követte, majd a Szentmiklós dűlő rendezvényhelyszínén ünnepeltek a teátrum dolgozói.

Mohay Réka

Elsőként Madaras Zoltán, a PTE  Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke köszöntötte a Pécsi Nemzeti Színház vezetőit és társulatát a megújult rendezvényhelyszínen, szót ejtve a kulturális intézménnyel való gyümölcsöző együttműködésről, melynek köszönhetően a PTE Borbirtok is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.
Lipics Zsolt színházigazgató bemutatta az új társulati tagokat: Gombó Viola Lotti színművészt, Tilesch Dorottya súgót, Csete Kata ügyelőt, Farkas Piroska jegypénztárost és Schulteisz Gábor hangtechnikust. 

A direktor áttekintette az elmúlt évad sikereit, illetve a közelmúlt kitüntetéseit is. 

  • Stubendek Katalin június végén az évad legjobb színésznője lett a nézők szavazatai alapján, augusztus 20-án pedig Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott. A Közönségdíj férfi díjazottja Takaró Kristóf lett. Vidákovics Szláven sokrétű művészeti és művészet-szervezői tevékenysége nyomán a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át augusztusban.
  • Idén 27 jubiláló dolgozót köszöntöttek az évadnyitó társulati ülésen. Az oklevél és virág mellé a 25, 40 és 50 éve a társulathoz hűséges tagok Gogolák Dorottya és Gogolák Csaba aranyműves ékszerész által készített egyedi gyűrűt is kaptak. 
  • Átadták a színház legendás művészeti titkáráról, Csaba Zitáról elnevezett Csaba Zita-hívódíjat is, amelyet a társulat tagjai szavaznak meg a háttérdolgozók közül egy hölgy és egy férfi kollégának. Idén Istvánfi Fruzsina jelmezkivitelezési- és fodrásztár vezető, valamint ifj. Fekete András gépkocsivezető lettek a díjazottak.

Örökös tagot is választott a színház művészeti vezetése, Horváth Judit korrepetitor személyében, aki negyvenegy éve a társulat tagja. Odaadó alázattal segíti az énekesek munkáját, minden próbán és előadáson bátorít, biztosítja a zenei hátteret. 

Vidákovics Szláven művészeti vezető röviden bemutatta a 2024/2025-ös év új előadásait, s kiemelte, a teátrum célja, hogy minden műfajban színvonalas produkcíókat kínáljon a közönség számára. Az évad premierjeiről korábbi cikkünkben, illetve a színház weboldalán olvashatnak.
Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője a két intézmény koprodukciós produkcióival kapcsolatban tartott tájékoztatást: a „Három testőr – avagy a királyné nyakéke” táncjátékot és az „Óz, a nagy varázsló” című mesebalettet állítják színpadra.

 

Rendhagyó operabemutatóra készül a Pécsi Nemzeti Színház

Vincze Balázs, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alapító igazgatója és a Pécsi Balett művészeti vezetője az idei táncfesztivál programját ismertette.
Gulyás Dénes operaigazgató az új évad különlegesnek ígérkező zenés előadásáról tartott ismertetőt. Mint elmondta, a „Hazám, hazám” című operabeavató ősbemutató egyben fel is vezeti a Pécsi Nemzeti Színház fennállásának 130., ünnepi évadát, amelyet jövőre ünnepelnek. A teátrum első előadásaként ugyanis a „Bánk bán” operát mutatták be 1895-ben, így ezt a nagyszabású produkciót tűzik majd 2025-ben is műsorra.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában