Bama.hu videó

2024.08.09. 20:00

Alkotások sokasága készül a Szigetvári Nemzetközi Művésztelepen - videó és galéria

Festő- és grafikusművészek költöztek Szigetvárra több mint egy hét erejéig. A Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület művésztelepének hatodik alkalommal ad otthont a leghősiesebb város.

Tóth Viktória

A Molnár Imre Városi Könyvtárban és a Zrínyi Várban dolgoznak ezekben a napokban a grafikus- és festőművészek, most zajlik a Szigetvári Nemzetközi Művésztelep. A művészeket mi is meglátogattuk néhány napja, a Szulejmán dzsámijában többen is dolgoztak. Különlegesebbnél különlegesebb művek készültek itt, az alkotás fázisaiba mi is bepillanthattunk. 

A Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület 1990-ben alakult a rendszerváltozás utáni Magyarországon az első művésztársaságként. S a kezdetek óta szerveznek művésztelepet is. Az egyesület már 2019-óta - immár hatodik alkalommal - a városban rendezi meg a Nemzetközi Művésztelepet, amely hidat épít a különböző művészeti ágak és műfajok között, az alkotók kötetlenül, szabadon dolgozhatnak, de szakmai támogatást és segítséget is kapnak a munkához.

A művésztelep tematikája, jelentősége

Halmos Klára a művésztelep vezetője a helyszínen elmondta, hogy a korábbi években a Sóházban is dolgoztak, de ez a helyszín most foglalt, így Varga Zoltán igazgató felajánlásával kaptak helyet a művészek a könyvtárban, ahol a sokszorosító grafikai műhely van, linómetszés és rézkarc készül. Az idei művésztelepen átlagosan 15-18 fő alkot, a résztvevők az ország különböző részéről érkeztek. Vörös András festőművész, a művésztelep művészeti vezetője pedig azt ismertette, hogy az idei tábor központi témája: a Heroica. Ezzel a Zrínyi Napok tematikájából is kiindulva, a hősökre és a mindennapi hősökre utalva.

– Jól érezzük magunkat Szigetváron, nekünk már ez is az otthonunk, annak köszönhetjük, hogy itt lehetünk, hogy a város befogad minket. Lesz közös munka is, festés és grafikai közös alkotás

 – hangsúlyozta Vörös András.

Aktuális és közelgő kiállítás

A művésztelep indulásával egyszerre nyílt meg a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület Masszív horizont című, csoportos kiállítása a várban, a dr. Hóvári János Kamara-és kiállítóteremben. Lengyel Zsüliett, Baky Péter, Kántor József, Pató Károly és Pálinkás Mariann műveit állították ki. Egészen augusztus 18-ig várják a látogatókat. Festmények és grafikák tekinthetőek meg, a tárlat a címét az egyik kiállított festmény címéről kapta. A művésztelep alkotásiból pedig az idei Zrínyi Napokon, szeptember 6-án délután 16 órakor nyílik kiállatás a kamara-és kiállítóteremben, ez várhatóan szeptember 30-ig lesz látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában