Bama.hu videó

2024.07.08. 07:00

A tömeg ellenére is élveztük a fényeket a fesztiválon (galéria és videó)

Immár 8. alkalommal kápráztatta el az embereket a pécsi belváros fénybe öltöztetése. A Zsolnay Fényfesztiválra idén is több tízezren voltak kíváncsiak.

Tóth Viktória

Július 4-én, csütörtök este kezdődött el az idei Zsolnay Fényfesztivál, melyre a korábbi évekhez hasonlóan vármegyénkből, s az ország távolabbi részeiről vagy akár külföldről is éreztek látogatók. A programfüzet szerint 21.30-kor kezdődött el a rendezvény, ez így is történt, ám sokan hiányolták, hogy nem volt megnyitó program a Széchenyi téren. A csütörtök este összegyűlt tömeg is valami olyanra várt volna, hogy: 3, 2, 1, felkapcsolódnak a fények. De ilyesmi nem volt. Elindult helyette egy interaktív vetítés, melynek a látogatók is részesei is lehettek. Ez szép volt, ám többek szubjektív véleménye szerint nem volt annyira elvarázsoló élmény, mint a korábbi években a dzsámin megszokott alkotások. Így az emberek elindultak a többi helyszín felé.

Zsolnay Fényfesztivál, Pécs, látványosság
Idén is sokan voltak kíváncsiak a Zsolnay Fényfesztiválra
Fotó: Löffler Péter

A Fény Útja, - Pécs belvárosát behálózó fénykőrút - idén is a látogatók kedvence volt, sokan járták be a helyszíneket. Az alkotások fő témája a mesterséges intelligencia volt. A Janus Pannonius utcát szinte senki nem hagyta volna ki, ez az itt összegyűlt tömeg nagyságából is látszott. A legforgalmasabb időintervallumokban szinte csak lépésben lehetett közlekedni. Helyszín volt még a Barbakán bástya is, ahol egy látványos, jól megkomponált, ám rövid, csak néhány perces jelenet volt látható. Itt nem is volt érdemes ennél tovább maradni, ugyanis a fényalkotás folyamatosan ismétlődött.

A Zsolnay Fényfesztivál legkedveltebb elmei

Idén új helyszín volt a Balokány Liget, az itt létrehozott látványosságért megérte egy picit sétálni, igazán hangulatos, harmonikus élményben volt része az idelátogatóknak. Az Árkád bevásárlóközpontban a rendezvényhez kapcsolódóan elhelyeztek egy hatalmas LED-falat, ahol az élet evolúcióját lehetett megnézni.  Ebben az volt a jó, hogy nem csak este működött, hanem a nap folyamán is, így nagyon sokan tudták megnézni az alkotást. A gyerekeket különösen lekötötték az úszkáló alakok, melyeket perceken keresztül tátott szájjal bámultak.

Idén 5 alkotással készültek a szervezők a Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyre, s már csütörtöktől lehetett látni az alkotásokat a székesegyház falain. Talán a legtöbben ezt a rendezvényelemet kísérték figyelemmel, s álltak hosszú percekig a Sétatéren, ahonnan végigkövették a látványos művek kirajzolódását a templom épületén. Az idei téma a bűvös kocka volt, az idén 50 éves Rubik-kocka tiszteletére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában