Bama.hu videó

2024.07.07. 20:00

A Siklósi Szalon immár 33. éve hozza össze a képzőművészeket (galéria és videó)

A siklósi vár minden évben szalonná változik a nyári időszakban, ami egy művészeti tárlatot foglal magában a kiállítóteremben. A Siklósi Szalon alkotásait mi is megnéztük.

Tóth Viktória

Idén is ünnepélyes keretek között nyílt meg a Siklósi Szalon június 1-jén, amely évről évre várt kiállítás a város életében. Az idei immár a 33. tárlat, a szalon ugyanis 1991-ben harminc alkotóval indult, a villányi művésztelep és a siklósi alkotótelep művészeinek bemutatkozásaként, mára 70 tagja van. Az idei kiállítást is Baky Péter festőművész rendezte.

Siklósi Szalon, vár, kiállítás
A Siklósi Szalon idén is a várba költözött
Fotó: Löffler Péter

A Siklósi Szalont évente körülbelül 50 ezren látogatják, hiszen aki a siklósi várba érkezik, általában megtekinti a kiállítást is. Kovács Ferenc festőművész, a tárlat egyik alapítója és kurátora elmondta, hogy határon túli magyarokat is szerepeltetnek az alkotók között. Idén Szlovéniából, Spanyolországból, az előző években Erdélyből, Németországból is volt résztvevő képzőművész. A kiállítók között akad Kossuth- és Munkácsy-díjas művész is.

 – A 70 képzőművész közül valójában mindenki másképp látja a világot. A fiatalabb és az idősebb generáció is képviselteti magát, és a legmodernebb művektől - számítógépes grafikától - kezdve a legklasszikusabbakig minden jelen van. Mindenki egy művet hoz, a hely ugyanis korlátozott. Míg a tavalyi szalon témája a szőlő és a bor volt, idén csak annyi volt a kikötés, hogy a legújabb művét hozza el a művész, ami még nem volt kiállítva

 –avatott be minket.

Az alkotásokat nézegetve mi is egyetértettünk abban, hogy itt mindenki talál magának olyat, amivel azonosulni tud. A 2022 nyarán a helyi értéktárba is bekerült hagyományos időszaki kiállítás az évek alatt körbejárta már Európát: volt Prágában, Bécsben, Rómában, Moszkvában, Bukaresten, Dunaszerdahelyen, Párizsban, Szlovéniában is. A következő tervek között Lengyelország és Spanyolország szerepel.

– Moszkvában az a professzor, aki megnyitotta a tárlatot azt mondta, hogy sok kiállítást megélt már, de ilyet még nem tapasztalt, hogy 70 művész ennyi éven keresztül minden évben együtt állítson ki 

– mesélte el a festőművész.

A Siklósi Szalon jövője

Kovács Ferenc a szalon jövőjével kapcsolatban elmondta, gondolkodtak már rajta, hogy egy fiatalabb generáció átvegye a koordinálást, ám még nem találták meg az alkalmas jelöltet. Szeretnének egy kiadványt is megjelentetni az elmúlt több mint három évtizedről. A Siklósi Szalonban kiállított műveket szeptember 1-ig lehet megtekinteni, naponta 10.00 – 18.00 között a siklósi vár emeleti kiállítótermében. A kiállítás a várbelépők megvásárlásával látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában