Négy héten át

2024.07.17. 15:00

Orgona szól a pécsi székesegyházban trombitával, jazzénekkel és harmonikával

Úgy kezdődött az ezredforduló környékén, hogy Szamosi Szabolcs, akkor még a pécsi bazilika orgonaművészeként meghívta egy közös koncertre a tenorszaxofonos Dés Lászlót.

Mészáros B. Endre

Képünk illusztráció

A két hangszer aztán olyan jól egymásra talált a hangverseny során, hogy ezt követően az orgonaművész sorra próbálta ki a legkülönbözőbb hangszerek zeneművészeivel a közös játékot. Kiváló orgona népszerűsítő esteket hozott a pécsi székesegyházba, s így született meg az augusztusi orgonák hónapja, amikor minden héten neves orgonaművész érkezik Pécsre, hogy a bazilika kiemelkedő hangú Angster orgonát megszólaltassa.

A két sorozat pedig most ismét összetalálkozik, augusztus hónap négy hétvégéjén az orgonával párban hétről hétre kiváló művészek lépnek fel.

Elsőként 9-én Dankos Attila ül a billentyűknél, a Fischer Annie ösztöndíjas művész a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház zeneigazgatója, aki Karosi Júlia jazzénekesnővel, a PTE Zeneművészeti Intézet jazzének tanárával ad közös koncertet.

Ezt követően 16-án Tabajdi Ádám következik az orgonánál (a párizsi Notre Dame-ban volt gyakornok, több nemzetközi verseny győztese, és Európa szinte minden nevezetes templomában orgonált már), a koncerttársa pedig Csuja Imre színművész lesz.

Hegyi Barnabás kontratenor és egyházkarnagy, csembalótanár és orgonaművész hallható 23-án, akinek a kíséretében a Pannon Filharmonikusok trombita szólamvezetője, a PTE Zeneművészeti Intézet tanára, Solymosi Péter fújja a trombitát.

Végül az orgonahangversenyek sorát Áchim Erzsébet zárja augusztus 29-én. A művésznő a budapesti  Haller téri Szent Vince Plébániatemplom orgonistája, gyakran játszik a Szent István Bazilikában és a Patrona Hungariae Katolikus Gimnázium orgonatanára. A zenei társa ezúttal a baranyai harmonikaművész, Kéméndi Tamás lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában