Együtt harcolnak

2024.07.03. 10:30

Fakitermelő vállalatok veszélyeztetik a szigetek törékeny ökoszisztémáját

Április óta, alkalmanként műsorra tűzi a pécsi Apolló Mozi a Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra című dokumentumfilmet. Ez nem lesz másképp júliusban sem, hiszen a hónap harmadik napján délután 5 órakor újra nagyvásznon tekinthetik meg a nézők az alkotást.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: CravenA

Indonézia távoli szigeteinek esőerdeibe kalauzol a film, amely érzéki és intim élményt közvetít a Mentawai-szigetek őslakosainak életéről. A főszerepben két sámán látható, akik egy elszigetelt, vadászó-gyűjtögető kultúrában élnek, ahol még a szövést vagy a fazekasságot sem ismerik, de hagyományaik mégis összetettek, és megőrzésre méltók. 

A törzs mindennapi életét, a spirituális világukat, a kultúrájukat és a természetes élőhelyük megőrzése iránti elkötelezettségüket mutatja be a film. Ez utóbbi azért fontos téma az alkotásban, mert fakitermelő vállalatok veszélyeztetik a szigetek törékeny ökoszisztémáját.  

A film második felében szerepet kapnak a geopolitikai összefüggések, és egy új generációt is bemutat, amely csatlakozik a főszereplőkhöz, hogy közösen harcoljanak a környezetük és a kultúrájuk megőrzéséért.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában