Még most szerezzünk apollós élményeket

2024.07.11. 10:30

Az orosz származású balerina társulata botrányos előadásokkal feszegette a határokat

Kevesebb mint 15 nap, és nyári szünetre megy a pécsi Apolló Mozi, így aki szeretné, még most élvezze ki a művészmozi nyújtotta filmeket. Július 11-én, este 8 órás kezdéssel vetítik a Bolero című francia életrajzi drámát.

Czeczon Enikő

Fotó: Master1305

A történet az 1920-as évek Párizsában játszódik, ahol a dúsgazdag, orosz származású balerina, a legendás Ida Rubinstein társulata botrányos, határokat feszegető előadásokkal borzolja a kedélyeket. A hölgy újabb műsorral okozna felfordulást a polgárság körében. Az előadás kísérőzenéjének megkomponálásával Maurice Ravelt bízza meg, aki élete legnagyobb sikerét alkotja meg, a Bolerót.  

A klasszikus zenében jártasoknak nem ismeretlen a francia zeneszerző neve, aki Igor Stravinskytől a svájci órásmester becenevet kapta, óramű pontosságú műveiért.  

Maga a művész a nagy sikert aratott Bolero című darabjáról így beszélt: „Modern tánctétel, teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása. ”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában