Rendezvénysorozat

2024.06.27. 18:30

Lovas huszárok lepik el Villányt, indul a Tenkes Hadjárat

Villány utcáin lovas huszárok felbukkanása várható a napokban.

Mohay Réka

 A XXIV. Tenkes Hadjárat és a Túronyi Csata 175. évfordulója alkalmából tartanak ugyanis huszár katonai emléktúrát, illetve kulturális lovas rendezvénysorozatot 2024. június 26. és június 30. között. Ennek egyik állomása pedig Villány lesz, ahova ezúttal is ellátogatnak a Tenkes Lovas Sport, Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület Siklósi Huszárbandériumának tagjai.

Ez alkalomból minden érdeklődőt várnak június 29-én, szombaton 10 órakor a Rendezvénytéren, ahol díszszemlét követően szalagtűzésre kerül sor.
Az emléktúra során évről-évre a hagyományőrzők lóháton, több mint száz kilométer megtételével járják végig a dél-baranyai térség településeit.
A kezdeti években a négynapos túra helyett még kilencnapos emlékező „hadjáratot” indítottak.

A túronyi csata, melyre emlékeznek, az 1849-es magyar szabadságharc során történt, amikor a Kossa Dániel vezette felkelők június 9-én összecsaptak a császári csapatokkal Túrony és Szalánta között, de az összecsapás a felkelők vereségével és szétszéledésével végződött.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában