Pünkösdhétfő

2024.05.13. 07:00

Vidámvásár lesz Szentlőrincen: igazi időutazást ígér a program

„Egy kicsit legyen úgy, mint régen vót!” címmel Időutazó Mózsa-menti vidámvásár lesz Szentlőrincen május 20-án, hétfőn, a Brantner-Koncz Múzeum udvarán 9 és 17 óra között. A szentlőrinci vidámvásár célja, hogy a 2024-es baranyai pünkösdi programok palettájára új színt vigyen, s az 1800-as évek világát idézze fel a látogatók számára, minőségi, valódi időutazás benyomását keltő program során.

Mohay Réka

Mint arról korábban már előzetesen hírt adtunk, a szentlőrinci vidámvásár a helyiek közreműködése mellett a térségből több település összefogásával valósul meg. Többek között Bicsérdről Királyegyházáról, Bodáról, Kacsótáról és Csonkamindszentről is érkeznek a rendezvényre.

vidámvásár, Szentlőrinc, pünkösd
Vidámvásár Szentlőrincen: pünkösdi időutazás

– Rendkívül gazdag lesz a program!

 – újságolta Győrvári Márk főszervező,  a Brantner-Koncz Műemlékházat Működtető Alapítvány kuratóriumi elnöke.

– Fél tizenegykor jeles esemény várja a látogatókat: megszólalnak a fanfárok, amelyek a korabeli öltözékben hintón érkező főszolgabíró jöttét jelzik. Betekintést nyerhetünk a kor rendelkezéseibe, meghallgathatunk panaszokat és azokra vonatkozó főszolgabírói ítéleteket, úgy ahogyan ez a régmúlt korban zajlott – mesélte Győrvári Márk.

Ebben Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze működik közre, aki feleségével együtt korabeli öltözékben emeli a rendezvény fényét.

Ezt követően a szolgabíró fogadására 11.15-től a Szentlőrinci Nyugdíjas Dalárd ad elő népdalcsokrot, majd Hunyadi Máté tolmácsolja Jancsi belépőjét Kacsóh Pongrácz János vitéz daljátékából. Ezt követően Durovics Dóra művésztanár pünkösdi dallamokat ad elő. Délután 13 és 14 óra között ebédszünetre kerül sor. Lacikonyha várja az érdeklődőket, valamint sütemények, amelyeket a korabeli receptek alapján, korhű módon készülnek a vállalkozó kedvű, szorgos asszonyok jóvoltából. Az érettebb korú látogatók a „Grófi pincészet” borait is megkóstolhatják.

Betyárok is érkeznek a pünkösdi programok sorát színesítő szentlőrinci vidámvásárra

– Vidáman nótázó betyárok is érkeznek a programra, köztük Sobri Jóska. A nap folyamán Miska, a kisbíró olvassa fel és dobolja ki a hirdetményeket. Bájos, kedves virágárus leányok kínálják majd a friss csokrokat a látogatóknak. Számos különleges, múltidéző foglalkozásra, gyermekprogramra kerül sor

 – árulta el a szervező.

Elmélyedhetünk ugyanis a gyertyaöntés tudományában, illetve a rokkával való fonalkészítés fortélyaiban. A fiatalokat a régmúlt világát idéző „oskola” is várja, ahol az íráshoz használt egykori technikákkal ismerkedhetnek a nebulók.

A nap folyamán kiállítások is láthatók lesznek, többek között vasúttörténeti emlékek, régi használati eszközök, török kori emlékek, régi szőttesek és hímzések.

A múzeum tárlatvezetést is kínál, összesen három alkalommal: 14, 15 és 16 órakor.

A gyerekeket számos ajándék, valamint egyedi, ősi viaszpecsétes, névre szóló emléklap várja, melyet ott, a helyszínen állítanak ki a résztvevők nevére, ezáltal a korabeli pecsétkészítés technológiájával is megismerkedhetnek.

A program Szentlőrinc önkormányzata, a Holcim Magyarország Kft., illetve a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep támogatásával valósul meg, a részvétel minden látogató számára ingyenes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában