Kiírtanák az erdőket

2024.05.08. 10:30

Egy kihalás szélén álló kultúra tagjait a teljes megsemmisülés fenyegeti

Május 8-án a pécsi Apolló Mozi vetíti a Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra című indonéz dokumentumfilmet délután 6 órai kezdéssel.

Czeczon Enikő

A szumátriai szigetvilág utolsó őslakosai egy kihalás szélén álló kultúra tagjai, mert a legújabb geopolitikai fejlemények élőhelyük pusztulásának olyan szintjére ért, ahonnan már nincs visszaút. Jakarta a harmincéves indonéziai demokratizálódás reményét szétzúzva, a tekintély elvű uralomba visszaesve erőlteti az erdőirtást Mentawai szigetén.  

A film bemutatja, Febrianti oknyomozó újságíróval és őslakos alapítványokkal együttműködve, az őslakosok kultúráját, történelmét és ellenállását egészen Indonézia növekvő környezetpusztításának legújabb geopolitikai fejleményéig. Az alkotás főszereplője három sámán, vadászó-gyűjtögetők egy olyan kultúrában, amely még a szövés vagy a fazekasság hagyományait is megelőzte.  

Ritka történelmi felvételekkel és archív anyagokkal is operál a film, amelyek mesélnek az őslakos kultúra tudatos, évtizedes elnyomásáról, és a törzsek ellenálló képességéről is. Az egyik főszereplő, Aman Lau Lai apó évtizedeken át vezetője volt ennek a küzdelemnek, és történelmük egyik kulcspontján találkozott is a szumátriai kormányzóval. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!