Gálaest

2024.04.30. 20:00

Óriási pécsi siker: a Pécsi Balett hozta el a tánc világnapi nagydíjakat

Április 29-én, a tánc világnapja alkalmából a Magyar Táncművészek Szövetsége minden évben díjazza a hazai táncszakma jeles képviselőit. A Nemzeti Táncszínházban gálaest keretén belül ítélték oda a jutalmakat, s a Pécsi Balett társulata idén is igen sikeresen szerepelt, melyről közösségi oldalukon adtak hírt.

Mohay Réka

A Pécsi Balett három művésze kapott komoly elismerést a tánc világnapja alkalmából rendezett szakmai gálán.

Pécsi Balett, tánc, világ
A Pécsi Balett hozta el a tánc világnapi nagydíjakat

Kovács Zsuzsanna Életműdíjat kapott több évtizedes táncművészi, balettmesteri próbavezetői tevékenységéért. Kovács Zsuzsanna a Pécsi Balett és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium balettmestere, Arany Katedra-, Merényi Zsuzsa- és Táncoktatásért díjas művész.

– Kovács Zsuzsanna az egész életét a táncművészetnek szentelte, hihetetlen alázattal, odaadással, a hivatást mindig előtérbe helyezve, annak mindent alárendelve. Kovács Zsuzsanna idén 50. éve áll a táncművészet szolgálatában, a Pécsi Balett és a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum kötelékében. Ma is napi szinten aktív, a táncművészetért él

 – írja a Pécsi Balett.

Kovács Zsuzsannával két éve a Táncoktatásért díja alkalmából beszélgettünk.

–  A legnagyobb elismerést volt növendékeim visszajelzései, köszönő szavai jelentik. Büszkeséggel töltenek el a sikereik. Persze, én csak kis részt tettem hozzá, de végig ez tartott a pályán, hogy elindítsam a növendékeket és megszerettessem velük a szakmát

 – nem is fordult meg a fejemben, hogy mást csináljak – fogalmazott akkor a művész.

Az Évad legjobb alkotója díjat a Faust, az elkárhozott című táncdráma megalkotásáért Vincze Balázs Harangozó Gyula-, Imre Zoltán- és Seregi László-díjas, érdemes művész, táncművész, koreográfus, rendező, a Pécsi Balett művészeti vezetője.

– Vincze Balázs második alkalommal lett az évad legjobb alkotója, legutóbb 2020-ban a Carmina Burana létrehozásáért díjazta őt a Magyar Táncművészek Szövetsége

 – tette hozzá a társulat közösségi oldalán.ű

A Pécsi Balett magántáncosa harmadszor zsebelte be a legjobbnak járó díjat

Az Évad legjobb férfi táncművésze modern-kortárstánc kategóriában Koncz Péter, a Pécsi Balett magántáncosa lett, aki többek között a Faust Mefisztóját alakította az évadban.

– Koncz Péter immár harmadik alkalommal nyerte el az évad legjobb férfi táncművésze címet! Kimagasló művészi teljesítményét 2013-ban, 2020-ban és most 2024-ben is elismerte a Magyar Táncművészek Szövetsége

 – örvendezik a Pécsi Balett.

A Faust táncjátékról írt kritikánkat itt olvashatják, melyben kiemeltük, a „címszereplőt megformáló, Harangozó-díjas Molnár Zsolt mellett kiemelendő az ő kétségbeesett, csapongó, ­rossz döntéseinek láncolatában egyre mélyebbre süllyedő karakterét ellenpontozó Mefisztó, Koncz Péter, aki ösztönösen jeleníti meg a romlásba csábító ördögi alakot, aki hitegetve, babusgatva vonja Faustot saját bűvkörébe. A tavaly Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett táncos színpadi jelenlétében és mozdulataiban egyaránt képes megjeleníteni az erőt és a humort, a groteszk iróniát és a könnyed kecsességet, mozgását kifejező színészi játékkal téve teljessé”.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!