A nyilvános püspöki könyvtár 250 éves

2024.04.27. 14:00

Emléktáblát avattak a jeles évforduló alkalmából a Püspöki Palotában

Emléktáblát avattak ünnepélyes keretek között a Pécsi Egyházmegye püspöki palotájának napjainkban konferenciateremként szolgáló helyiségében a közelmúltban.

Wald Kata

„Ebben a teremben nyitotta meg 1774-ben Klimo György pécsi püspök Magyarország első nyilvános könyvtárát” – hirdeti az emléktábla. 

- A jeles évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottságának Könyvtörténeti Munkabizottsága a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban tartotta tavaszi bizottsági ülését, melyet a 250 éves nyilvános püspöki könyvtár és Klimo György emlékezetének szentelték a bizottsági tagok - közölte a Pécsi Egyházmegye. 

- Klimo György nemes szándéka szerint könyvtára a Pécsett felállítandó újkori egyetemet, valamint a széleskörű ismeretszerzést szolgálta volna a 18. századi Magyarországon, így polcain az egyetemes tudás, a széles körű műveltség, valamint a tudományágak korabeli és korábbi kötetei is helyet kaptak: így a vallástudomány mellett a jog-, az orvos-, a természet-, valamint a bölcsészettudomány nyomtatott és kéziratos munkái is.

Bár a püspök egyetemalapítási terve nem valósulhatott meg, könyvtára betöltötte a tudományos-ismeretterjesztő és kulturális szerepvállalását. A hajdani püspöki bibliotékát 1832-ben a második alapítóként tisztelt báró négyesi Szepesy Ignác püspök olvasótermi helyhiány miatt költöztette át a mai Szepesy Ignác utca 3. szám alatti, Piatsek József pécsi építész által tervezett klasszicista épületbe.

A püspöki könyvgyűjteményt 1923-ban – közel 35 ezer kötettel – gróf Zichy Gyula megyéspüspök a tulajdonjog fenntartása mellett, egy haszonkölcsön-szerződés keretében átadta a Pozsonyból Pécsre költöző Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem számára, hogy a tudományos munkákat és az oktatást szolgálja – részletezte a Pécsi Egyházmegye által közzétett ismertetőben Dr. Schmelczer Pohánka Éva, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetője.

A Klimo Könyvtár ma a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont legnagyobb, lezárt állományú különgyűjteménye, de a püspöki bibliotéka állománya és berendezése mind a mai napig a pécsi megyéspüspök tulajdonát képezi. A történetiségét tekintve pedig a gyűjtemény közvetlen előzménye a jelenlegi Pécsi Egyházmegyei Könyvtárnak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában