2024.02.17. 18:09
Töpörtyű és forralt bor fogyott rendesen (videó és galéria)
Az ég ugyan beborult, és a szürke fellegek esővel riogattak, de ez nem vetett gátat annak a jókedvnek, ami a VI. Gödrei Töpörtyű- és Forralt Bor Ünnepet jellemezte február 17-én.
Fotó: Laufer László
Épp, hogy kiszálltunk az autóból, és rögtön megcsaptak minket a kellemes illatok. Jól tudtuk, hogy ez mit jelent, a zsírszalonna már az üstökben, a töpörtyű, vagyis inkább töpörtyűk pedig szépen készülnek. Hogy miért többesszám? Azért, mert több mint húsz csapat érkezett ki az eseményre, hogy elkészítse saját finomságát, hogy aztán átadja a zsűrinek kóstolásra.
Töpörtyűt és sok minden mást is lehetett kóstolni
Szólt a zene, az emberek beszélgettek, nevettek és nem utolsó sorban kóstoltak is – sült sertésbőrt, azaz börkét, haltepertőt, zsírokat, kolbászokat – a szépen megterített asztaloknál.
A cél, hogy mindenki jól érezze magát
Fotók: Laufer LászlóAz eseményen jelen volt Nagy Csaba országgyűlési képviselő, aki elmondta, hogy ezt az eseményt már hatodik alkalommal rendezik meg, és annyiban új ennek a története, hogy a mi gasztrokultúránk egy kicsit elfeledett részét próbálja megerősíteni.
– Nagyon érdekes az, hogy a 19. században a töpörtyű drágább volt, mint a disznóhús. Sokat találgattuk, hogy mi lehetett ennek az oka, de talán az eltarthatósága
– mesélte a képviselő úr, aki arról is beszélt, hogy ez az esemény azért is fontos, hogy a gasztrokultúrális hagyományokat tovább tudjuk éltetni, főleg a 21. században.
A gödrei ünnepen beszéltünk a település polgármesterével, Gelencsér Gáborral is, aki elmondta, hogy az önkormányzatnak már a kezdetek óta fontos az értékmentés, köztük a gasztrokultúrális értékek mentése.
– Az utóbbi évtizedekben a vidék funkciója megváltozott, és azt látjuk, hogy most már csak egy romantikus kép az, hogy az emberek állatokat tartanak, disznót vágnak, kertet művelnek
– mondta a polgármester. – A valóságban ez már nem így van, ezért úgy gondoltuk, hogy fontos lenne a disznóvágás hagyományát megőrizni, de ennek csak egy szegmensét, az utóbbi időben eléggé közkedveltté vált töpörtyűt ragadtuk ki ebből a kultúrából.
Mint megtudtuk a Gödrei Töpörtyű- és Forralt Bor Ünnep célja mindig is az volt, hogy a helyi emberek és a vendégek jól érezzék magukat, beszélgessenek egymással, új barátságokat és ismeretségeket kössenek. A polgármester beszélgetésünk során kiemelte azt is, hogy a lényeg az, hogy így együtt legyenek és jó légkörben töltsenek el néhány órát az itt lévők, ami a mai világban hatványozottan fontos.
Bama.hu videó
- Horgászat: baranyai halak is ott vannak a rekordok között!
- Űrutazással indult a hétfő reggel a villányi iskolában (GALÉRIA+VIDEÓ)
- A pécsi labdarúgás csodálatos múltját ünnepelték (galéria és videó)
- Elindult a bodai datolyaszilva szüret, óriási az érdeklődés (Galéria + Videók)
- Harminc éve támogatják a legnehezebb helyzetben lévő családokat – VIDEÓ