Borbála napján

2023.12.09. 22:05

Kővágószőlősön is elhelyezték az emlékezés koszorúit

Európa csaknem minden országában, ahol bányászat folyik, évszázadok óta megünnepelik december 4-én a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának napját. A Borbála kultusz elterjedése és fennmaradása évszázadokon keresztül annak köszönhető, hogy a bányász hagyományok és szokások közösek egész Európában, hiszen közös a természettel vívott harc.

Bama.hu

Forrás: Wikipedia

Hagyományosan Kővágószőlősön is elhelyezték december 4-én az emlékezés koszorúit a Bányászati Múzeum udvarán. Ünnepi beszédet mondott dr. Őri László a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, aki kiemelte a helyi közösségek erejét, az összefogás fontosságát.

 A Vármegyei Önkormányzat elnöke felhívta a figyelmet, hogy már lassan harminc éve megszűnt a mélyművelésű bányászat Kővágószőlős és Baranya Vármegye területén, de a volt bányásztársak, azok unokái, és akik valamilyen szinten kapcsolódtak a bányászati tevékenységhez minden évben eljönnek ide a kővágószőlősi Bányászati Múzeum udvarán lévő emlékműhöz, ahol fejet hajtanak a bányabalesetekben elhunyt 144 bányász emléke előtt. Az emlékműnél koszorút helyezett el Baranya Vármegyei Önkormányzata képviseletében dr. Őri László elnök, és Varga Balázs Kővágószőlős alpolgármestere, valamint az önkormányzat, az utódvállat, valamint a Zsongorkő Baráti Kör képviselői.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában