Könyvajánló

2021.12.21. 11:30

Új könyvekkel jelentkeztek a baranyai szerzők

A karácsony egy kicsit a könyvekről is szól, a fa alatt csaknem mindenütt akad egy két újdonság az olvasnivalókból. Körképünkben annak néztünk utána, mit kínálnak a baranyai szerzők a Pro Pannónia kínálatában.

Mészáros B. Endre

Fotó: Shutterstock

Kezdjük egy különleges képzőművészeti albummal, mely Pécs rendszerváltás utáni képzőművészeti életéről szól. Az Umbra című könyv Aknai Tamás művészettörténész több mint félezer oldalas összeállítása, melyben szerepelnek az itt alkotó, ide kötődő, egymást követő képzőművész nemzedékek, és mintegy 300 művük reprodukciója is helyet kapott benne. 
 

Aknai Tamás

 

Nagy Ázsia-kutatónk, Bárdi László nem pihen nyugdíjas éveiben sem, ezúttal Hunok, székelyek, magyarok címmel Belső-Ázsia országaiban végzett kutatásait összegzi. Sok fontos tárgyi lelet, szokás és szólás lelőhelyét tárja fel a mai Kínában, valamint párhuzamosan Erdély keleti térségében, a Székelyföldön, rávilágítva, hogy a székelység gyökerei az antik nomád népekhez, közülük is elsősorban a hunokhoz kapcsolódnak. 
 

Bárdi László
Forrás: Laufer László

 

Ugyancsak a képzőművészettel kapcsolatos Stein Anna ÉLETEM, avagy hogyan válunk (h)őssé című önéletrajzi kötete. Az 1956 óta Párizsban élő művésznőnek a napokban nyílott Pécsett tárlata, a könyvből pedig képet kapunk küzdelmes alkotói pályájáról, a franciaországi művészeti életbe történt beilleszkedéséről. Stein Anna festő- és szobrászművész munkája nyolc évtizedet fog át. 
 

Egy rendkívüli emberről és tanulságos tapasztalatairól szól Sólyom Antal dr. Földünk és emberiségünk megmentése – A fiatalok kihívása című könyve. Az íróról tudni kell, hogy Sólyom Katalin színművésznő Egyesült Államokban élő bátyja, s neki köszönhető a Grace és Glória, valamint az Eleanor darabok pécsi bemutatója. Most pedig tanulságos életének, krónikus májbetegségének és orvoslása lényegének dokumentumát kapja meg az érdeklődő, melyben olyan kérdések is előkerülnek, mint a csecsemő­pszichiátria vagy a bioetika, valamint földünk és életünk veszélyeztetettsége. 
 

Megjelent emellett Takáts Gyula és Tüskés Tibor levelezése, mely 602 levélben számol be Kaposvár és Pécs két hűséges írójának üzenetváltásáról, a vidék szellemi felemelkedéséért folytatott küzdelmük kortörténeti lenyomata. 
 

Tüskés Tibor
Forrás: Laufer László

 

Halmai Tamás, a Dunántúli Napló egykori munkatársa pedig Ezerjófű címmel egy év alatt született ezer rövid lélegzetű verssel örvendezteti meg olvasóit. 
 

Halmai Tamás
Forrás: Laufer László

Továbbá kapható Szatyor Győző idén tavasszal kiadott A mi kezeink által – Szakralitás a népi kézművességben című könyve is. A reprezentatív kötet vizsgálja a liturgia és a művészet kapcsolatát, a szimbólumok jelentőségét a szent művészetben, a szakrális építészetet, és áttekinti a templomépítészetet is a reneszánsztól egészen a 20. századig. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában