Ördögkatlan

2021.08.02. 17:30

Kész a Katlan különleges, játékos kezdeményezése, a Maszkpersely

Azt hittük, már sosem jön el ez az idő: két év szünet után augusztus 3–7. között, vagyis ezen a héten újra Ördögkatlan összművészeti fesztiválra gyülekezik a közönség Nagyharsánytól Palkonyáig. Bérczes László főszervező tegnap sajtótájékoztatón mutatta be legújabb ötletüket, a Maszkperselyt, lapunknak pedig több érdekességről is beszámolt.

Mészáros B. Endre

Kezdjük talán azzal, hogy Nagyharsányban, Villánykövesden, Beremenden, a Vylyan Pincészet panorámás teraszán és a palkonyai Mokos Pincészetben, összesen mintegy hatvan helyszínen zajlik idén a Katlan. Vagyis Kisharsány ezúttal kimarad a programból, lesz viszont egy vadonatúj hely Villánykövesden. Egy elkerített rét istállóval, fészerrel, és az eseményei Csikófuttató valamint Kombájngarázs elnevezéssel kerülnek be a programfüzetbe. Játszanak majd itt fiatal színművészetisek, szárnyukat bontogató zenekarok, összességében a fiatalok bázisát alakítják itt ki.

Most ugyan nem jön legendás nagy színházi társulat, mégis pazar a teátrumi kínálat, mert érkezik több Orlai produkció, és a Nézőművészeti Kft az egyik díszvendég. Színházi nézőpontból ezúttal az a legfőbb újdonság, hogy több darab premierjét a Katlanban tartják.

A Mokos Pincében például augusztus 4-én Bodor Johanna koreográfus, táncos (legutóbb a Pécsi Nemzeti igazgatói pozíciójának egyik jelöltje volt), a híres újságíró Bodor Pál (Diurnus) leánya az Erdélyből történő áttelepülésük történetét írta meg regényben, s ebből születik színjáték Nem baj, majd megértem címmel, a többszörös POSZT-díjas Kerekes Éva főszereplésével. Vagy például a Katlanban látható az elsők közt a Pécsi Nemzetiből Köles Ferenc monodráma előadása, mely Tarr Sándor-írásokból született.

Ha pedig pécsiek a fesztiválon: először szerepel a Pannon Filharmonikusok is az Ördögkatlanon, Beremenden Mozart Requiemjét játsszák el 6-án Töröcsik Mari fővédnök emlékére. A színésznő tiszteletére ez lesz az első nagy közönség előtt zajló megemlékezés az országban.

Összművészeti a találkozó, mert a színházi előadásokon, rockkoncerteken túl irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal, komolyzenei előadásokkal, kiállításokkal is várják a nagyérdeműt. Továbbá egy állandó vendégnek, Háy János írónak is megvalósul egyik különleges ötlete, az úgynevezett Maszkpersely. Ezzel az volt a szándék, hogy a 3x3 méteres üvegkockába a fesztivál öt napja során ki-ki beledobhatja agyonunt maszkját. Mivel azonban a vírustól még nem lehet végleg elköszönni, a Maszkperselyt tegnap ugyan elhelyezték a nagyharsányi főtéren, az iskolával szemközt az Árokparton, de csak akkor nyitják meg, ha betöltheti valódi funkcióját. Ugyanakkor egy 6 milliós projekt keretében új játszótér központja lesz ez az emlékmű, ahol csúszdák és más játékelemek is várják majd a gyermekeket.

A nagyharsányi sajtótájékoztatón tegnap elhelyezték a Maszkperselyt és Beremend, Nagyharsány, Villánykövesd polgármesterei is elmondták, miért lesz érdemes községeiket felkeresni. S hogy mit vár nagyon Bérczes László személyesen? Nos a 30Y 21 éves jubileumi koncertjét és azokat a Cseh Tamás dalokat, amelyek 1986-ban készültek Csengey Dénes szövegekre, de soha nem kerültek közönség elé, most azonban Beck Zoli, Szűcs Krisztián elénekli a számokat.

Tudni kell azonban, hogy a fesztivál idején a karszalagos programokra csak azok mehetnek be, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában