2021.07.04. 20:00
Egyedi ételeket kóstoltunk a pécsi Gourmet Pikniken (galéria)
„Sétáld körbe, kóstold végig” – ez volt a jelige, melynek jegyében a gasztronómia szerelmesei megszállták a Múzeumutca Plusz rendezvénysorozat részeként megrendezett Pécsi Szelet Fesztivált.
Fotó: Löffler Péter
Szombaton és vasárnap az ízes-illatos élmények mellett egy oldott hangulatú programon vehetett részt mindenki, aki meglátogatta a Baranyai Gourmet Pikniket. A Káptalan utca minden szegletében állt egy-egy hangulatos fabódé, amelyből kinézve kedves arcok büszkén árulták portékáikat.
Finom ízek a Pécsi Szeleten
Ahogy odaértünk a fesztivál kapujához, máris egy nyári est hangulatba csöppentünk. Tekintetünket ide-oda kapkodtuk, annyi különleges termék volt jelen. Láttunk többek között egészen egyedi chiliszósz-felhozatalt, látványos és illatos levendulakirakatot, sajtkülönlegességeket, éttermek és cukrászatok termékeit, valamint számos pincészet és kávézó különlegességeit is megcsodálhattuk. Az étel- és italfelhozatal mellett a kicsikre is gondolt a Pagony Mesebirodalom: az árnyas fák közé besétálva a gyerekek különböző állomásokon játszottak, volt arcfestés, célbadobó játék és kézműves foglalkozás is számukra.
Ahogy telt az idő, egyre inkább éreztük, hogy itt az ideje valamit kóstolni. Utunk a Zsolnay Étterem standjához vezetett, ahol nem mindennapi gasztroélményben lehetett részünk. Egy egyedi, erre az eseményre összeállított menüből választottunk. A fesztivál jellegéből adódóan a kiállítók kisebb adagokkal készültek, így több ízt kóstolhattunk meg. Választásunkat nem bántuk meg: szenzációs volt a kovászosuborka krémleves kapros-őszibarackos salsával, a tépett sertéshúsos szendvics kétféle káposztasalátával, zellerrel, valamint a cheddar sajttal töltött grillezett zeller, szilvás-uborkás salátával. Az ízek harmóniája tökéletes volt, habár elsőre furcsának tűnhet, az őszibarack zamata nagyon jól illik a kovászos uborka jellegzetes ízéhez, a szendvicsben pedig a különleges fűszeres húspác is megtette hatását.
A pazar esemény a késő esti órákban ért véget, és abban egészen biztosak lehetünk, hogy senki sem távozott üres hassal. Sőt, a létszámra való tekintettel jövőre talán még több helyben fogyasztásra alkalmas asztalra lehet szükségük az éttermeknek.
A témában írt jegyzetünk ide kattintva olvasható.