Siker

2024.07.04. 12:00

Életveszélyes a pécsi Király utcai Vasváry-ház

A romos Bóbita bábszínháztól egy ugrásra található a Vasváry-ház Pécsen, a forgalmas Király utcában. Az önkormányzat erről nem nagyon beszélt, de kiderült, hogy az épület életveszélyes, így azonnali beavatkozást igényel.

Bóka Máté Ciprián

A Vasváry ház felújításra váró műemléki épület a Király utcában.

Fotó: Laufer L.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy megkezdték a Vasváry-ház kiürítését, amelyben múzeum és vendéglátóegységek is működnek. A bérlők szinte előzmények nélkül tudták meg, hogy ki kell üríteni az ingatlant a nyár folyamán. Ahogy akkor a lapunknak nyilatkozó minőségi italokat kínáló vállalkozó szavaiból kiderült, valójában nem találtak partnerre a pécsi önkormányzat részéről a közös és méltányos megoldás megkeresésében, ezért azt közölte, hogy beszünteti a vállalkozását. Információink szerint végül talált egy számára megfelelő helyet, így feltehetően folytatja a vállalkozást! 

életveszélyes, pécsi
A pécsi Vasváry-ház már életveszélyes - Fotó: Laufer László 

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) égisze alatt az épületben kényszermunkára elhurcoltakra emlékező a Málenkij robot kiállítás,  Parajmos – roma holokauszt állandó kiállítás is volt, de Péchy Blanka Emlékszobának, Lantos Ferenc emlékkiállításnak, a Vasváry  Szalonnak és számos időszaki tárlatnak is otthont adott. A JPM honlapja viszont már azt üzeni, hogy "technikai okok miatt zárva van". 

Életveszélyes ház, mint technikai ok

A technikai ok pedig nem más, minthogy az ingatlan életveszélyes, az önkormányzatot pedig hatóságilag kötelezték arra, hogy szüntesse meg ezt az állapotot. Mindez Péterffy Attila polgármester egyik határozatából derül ki, amit – valamiért – éppen a választás után nem sokkal hozott meg. A június 25-re datált dokumentumból kiderül, hogy az ingatlanban haladéktalanul párkánymegerősítési, pincetömedékelési munkára van szükség, valamint az életveszélyes részek tekintetében szakértői nyilatkozatot kell elkészíteni, mindez közel 13 millió forintos kiadást jelent. 

Csodálatos homlokzata van, de meddig?

A Vásváry-ház homlokzata egészen különleges, rendszeresen rácsodálkoznak a városba látogatók. A 19. század közepén épült ház akkor vált rendkívül díszessé, amikor Vasváry György vaskereskedő birtokába került az ingatlan. A század végén ugyanis a homlokzatát teljesen átalakította, Zsolnay kerámiákkal díszítette, felkerült a családi címer, oroszlánfejek, növényi díszek. A Zsolnay-gyár neves művésze, Sikorszki Tádé által készített faliképek szintén díszévé váltak az épületnek, amelyek a "Művészet és az Ipar”, valamint  „Kereskedelem és Forgalom” fogalmát ábrázolták. 

Az MTA székház is Vasváry tulajdon volt

A Vasváry család 1878-ben vásárolta meg Kis-Szkókóban azt a telket, amelyre néhány évvel később felhúzták a háromszintes magánvillát, amit szintén Zsolnay Manufaktúrában készített domborművekkel díszítettek, ahogyan a kerti kerámia szökőkút is ugyanitt készült. Az épületre Vasváry György és felesége,  Vasváryné Rüffl Mária portréja is felkerült. Eredetileg közel 1300 díszítőelem gazdagította az épületet, a mediterrán hangulatú villa lépcsőjének két oldalára Deák és Széchenyi mellszobra került. A házat 1952-ben államosították, ezután 17 éven keresztül pusztult, majd 1969-től kapta meg a Magyar Tudományos Akadémia – azóta van gondos kezekben. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!