2024.05.05. 14:00
Javában tart az eperszezon, a hazainak nincs párja
Javában tart az eperszezon, a szüret május elején már a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet - Baranya is a legnagyobb termőterületek egyike. Előfordulhat, hogy importált gyümölcsöt kínálnak hazaiként, de ez kóstolással könnyen ellenőrizhető: a magyar szamóca ízében, állagában nagyságrendekkel jobb, mint a külföldi.
Fotó: Laufer László
A fűtött fóliás szamócaszürettel április elején elkezdődött a hazai gyümölcsszezon - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint május elején a szabadföli ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Az import szamóca többnyire Spanyolországból vagy Görögországból érkezik hazánkba, emellett egyre nagyobb mennyiségben szállítanak gyümölcsöt Észak-Afrikából is. Fontos azonban tudni, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a teljes érettségben szüreteltek biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket.
Ez a magyarázata annak is, hogy a februárban-márciusban vásárolt szamóca íze közel nem olyan, mint a kertben termett eperé, hiszen a gyümölcs több ezer kilométer távolságból érkezik, teljes érettség előtt betakarítva. Amikor pedig megjelenik a piacon a hazai termesztésű szamóca is, akkor kell a vásárlónak résen lennie, mert az import eper olcsóbb és koraibb, ezért mindig nagy a kísértés, hogy a szezon kezdetén magyarként kínálják, jelentős felárral.
A NAK közlése szerint a magyar szamóca ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. A hazai termesztők többnyire érettebben szedik a gyümölcsöt, hiszen nem kell átutaztatniuk fél Európán, ezért a színe pirosabb, az íze zamatosabb és a teljes érésben szedés miatt a gyümölcs húsa sem gumiszerű, mint sok esetben az import termékeknél.
Hazánkban mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek közt szerepel Baranya is - emeli ki a NAK.
- A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, majd április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart
- közölték.
Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalma miatt, illetve C-vitamin tartalma is vetekszik a narancséval.
A kamara és a szakmaközi szervezet tanácsolja, hogy ha valaki nagyobb mennyiségben, befőzési, konzerválási célra szánja a szamócát, érdemes azt az erre szakosodott "Szedd magad!" akciókat hirdető gazdaságokban beszerezni.