Megannyi lehetőség egy helyen két napig

2023.04.13. 14:42

Több mint szakkiállítás, a Pollack Expo találkozóhely is (Galéria)

Immáron tizenhatodik alkalommal rendezi meg április 13-án és 14-én a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara legkiemelkedőbb szakmai rendezvényét, a Pollack Expo-t, amelynek célja, hogy közös találkozóhelye legyen az egyetem, az ipar és a mérnöktársadalomnak.

Cz. E.

A Pollack Expo missziója már a kezdetek óta ugyanaz: egy olyan esemény létrehozása, ahol össze lehet hozni és egy közös találkozóhelyet lehet kialakítani, ahol az ipari, az önkormányzati, a civil szereplők és az egyetemi, akadémiai kutatás-fejlesztési potenciál találkozik – mondta dr. Kovács Éva a PTE MIK kommunikációért felelős dékáni megbízottja. Az elmondattokhoz hozzátette, hogy mindez úgy valósul meg, hogy ennek eredményét, közös keresztmetszetét meg lehet mutatni a jelenlegi mérnök hallgatóknak.  

A kétnapos rendezvényen a hallgatók látják a gyakorlati mintákat, a lehetőségeket, megismerhetik azokat a cégeket, amelyek a mérnöki tudományterülethez kapcsolódóan itt a régióban vagy tágabb régióban tevékenykednek. Mindemelett az esemény jó lehetőség arra is, hogy elindítson együttműködéseket, a hallgatók becsatornázódjanak gyakornoki programokra, leendő álláshelyekre.  

Kovács Éva azt is elmondta, hogy nem csak a jelenlegi tanulóknak jó szakami gyakorlóterep ez az expo, ha nem a végzett, szakmagyakorló mérnököknek is, hiszen a Magyar Mérnöki Kamarával közösen szervezett konferenciaelemeket is tartalmaz a rendezvény, ahol továbbképzéshez kapcsolódó előadások hallhatók. Mindent egybe vetve ez egy nagyon jó mix, hiszen a jövő és a már szakmát gyakorló mérnökök is jelen vannak.  

Az idei Pollack Expo két, napjainkat is átszövő, a jövő fejlődését meghatározó terület, a mesterséges intelligencia és az energiatudatosság köré szerveződött.

Előbbi területtel kapcsolatban dr. Várady Géza a PTE MIK tudományos dékánhelyettese elmondta, hogy a karon több szak is van, ahol olyan mérnököket képeznek, akik a mesterséges intelligencia alkalmazásnak, illetve alkalmazásoknak a hátterét is ismerik. A MIK számára ez a téma két dolog miatt is jelentős: egyrészt azért, mert most került igazán fókuszpontba a mesterséges intelligencia, másrészt fontosnak tartják, hogy az emberek megértsék, hogy mit is jelent ez, milyen munka van mögötte, mire lehet és mire lehet kevésbé képes egyelőre.  

Ez a terület nem egy új keletű dolog – emelte ki Várady Géza – Az automatizálás, a folyamatautomatizálás rendszerek már a 2000-es évek előtt léteztek. A MIK az 1970-es években vette át a jogelőd intézménynek az oktatási vonalát, amely már foglalkozott a gépipari folyamat, az automatizálás témakörével.  

A chat, amelyért megvesztek az emberek

A mesterséges intelligencia alkalmazásoknak ma is a legtöbb szemmellátható alkalmazása az önvezető autók, járművek, illetve a különböző képi anyagok feldolgozására képes rendszerek. Várady Géza megemlítette az adatbázisok adatain és a gyűjtött jelek és mérési adatok adatain döntéseket hozó rendszereket is, amik inkább közelebb állnak ahhoz, amit most a ChatGPT-ben látunk. Az OpenAI nevű cég mesterséges intelligencia rendszere elég nagy népszerűségnek örvendett és örvend ma is az emberek körében. Mindenki lázban égett, hogy kérdéseket tegyen fel ennek a rendszernek, hiszen ez az eszköz olyan, nyelvi modellt használó, fejlesztők által előzetesen betanított, illetve mélytanulást használó mesterséges intelligencia, amely képes valósághű, intelligensnek ható válaszokat adni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában