Nagy elhatározás

2023.02.22. 10:40

Az alapszabályokat be kell tartani, ha elkezdünk böjtölni

Ahogy közeledik a húsvét időszaka egyre többször halljuk azt a szót, hogy böjt. Erről a jelenségről és annak egészségügyi vonulatáról beszélgettünk dr. habil. Raposa László Bence dietetikussal, sportdietetikussal, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar adjunktusával.

Cz. E.

Fotó: Farknot Architect

– Milyen böjttípusok vannak?

– A böjt több ezer éves hagyományra tekint vissza, elég csak a katolikus vallás húsvétot megelőző 40 napos böjtjét vagy a ramadánt említeni, melytől a muszlim vallásúak testi és lelki tisztulást, megújulást várnak. Mégis fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit is jelent maga a fogalom. A böjt egy időben és/vagy összetételben korlátozott energia- és tápanyagbevitellel járó étrend, melynek számos formája ismert. Általános jellemzőjük, hogy egy adott időben – 10 órától, akár több napig is terjedhet – nem, vagy csak korlátozott mennyiségben kerülhet tápanyag a szervezetbe. Megkülönböztetünk periodikus, ismétlődő és folyamatos böjttípust is. Muszáj megemlíteni, hogy ezen típusú böjtök nem azonosak a rosszul kivitelezett, szakmailag nem megalapozott „méregtelenítéssel” és „léböjtkúrával”, melyek alkalmazása akár káros is lehet az emberi szervezetre.

– Mikor érdemes böjtölésbe kezdeni?

– A böjtölés elhatározása és megkezdése jelentős megfontolást igényel, ugyanis ismertek olyan betegségek, állapotok, melyekben a böjtölés nem ajánlott. Jellemzően terhesség és szoptatás alatt, autoimmun betegségek esetében, immunhiányos állapotokban, étkezési zavarban, demenciában szenvedőknél, idős korban, valamint cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén kerülendő ezen táplálkozási forma. Amennyiben a felsorolt betegségek, állapotok nem állnak fenn, úgy megfontolható a böjtölés, természetesen az egészséges táplálkozás alapszabályainak betartása mellett. Számos tudományos kutatás, vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a megfelelően kivitelezett és megtervezett, időben korlátozott energia- és tápanyagbevitellel járó étrend jelentős élettani hatásokkal bír, pozitívan befolyásolhatja egészségünket.

– Milyen előnyei vannak a böjtölésnek?

– Szakirodalmi adatok alapján segíthet az optimális testsúly elérésében és kontrolljában, javítja a stressztűrő képességünket, az immunrendszer működését (egyes immunsejtek aktivációjának befolyásolásával), autofágiát – a sejtek természetes, finoman szabályozott mechanizmusa, melyben a szervezet olyan elhasználódott fehérjéktől, sejtmembránoktól, sejtalkotóktól, szabadul meg, melyek már nem töltik be funkciójukat – indukál, mérsékli a gyulladásos folyamatokat, állapotokat, valamint csökkenti egyes krónikus betegségek kialakulásnak kockázatát. Egyes publikációk az előzőekben említett hatások miatt párhuzamot vontak továbbá ezen táplálkozási forma és a hosszabb várható élettartam között.

– Mire érdemes figyelni?

– A böjt esetleges negatív hatásainak elkerülése, kivédése érdekében érdemes nagy figyelmet fordítani a tápanyagdús ételek fogyasztásának fontosságára, optimális fehérjebevitelre, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, szükség esetén vitamin- és ásványianyag-pótlásra, szupplementációra – étrend-kiegészítők alkalmazásával – egyaránt. Mint minden étrend esetében itt is igazából a megfelelő tervezésen és kivitelezésen van a hangsúly. Bizonytalanság esetén azonban érdemes felkeresni dietetikus szakembert, aki segíthet a böjt szakszerű tervezésében, kivitelezésében.

– Lehet-e a böjttel fogyni? Ha igen, akkor, hogy érdemes csinálni?

A különböző böjtök legszélesebb körben elterjedt pozitív hatása a testsúly csökkentése és kontrollja, melyet szakirodalmi adatok is alátámasztanak. Fontos, hogy az energiamegszorítás mértéke, időtartama alkalmazkodjon az egyén életkorához, egészségi állapotához, tápanyag szükségleteihez. Továbbá a böjtnek követnie kell a már előzőekben említett egészséges táplálkozási irányelveket, ajánlásokat, hiszen csak emellett lesznek „élvezhetők” az étrend pozitív élettani, egészségre gyakorolt hatásai. A hatás mértékét az étrend összetétele mellett befolyásolja még a nem, az életkor, a genetikai tényezők is. A böjtölés fontosabb tényezője az étrend összetétele, a megtervezett és optimális kivitelezés, a szélsőségek kerülése és az egyén állapotát és igényeit figyelembe vevő kialakítás.

– Mi az az időszakos böjt?

Az időszakos böjt egy igazán elterjedt, nagy népszerűségnek örvendő formája a böjtölésnek. Ahogy a nevében is benne található – időszakos, tehát adott időszakok váltakoznak a nap vagy hét folyamán (az adott időszakban vagy energia és tápanyagbevitel vagy teljes koplalás történik). Természetesen ennek a böjtölési formának is már számos válfaja ismert, melyek jelentős része az adott időszakok időbeli megoszlásában tér el (táplálkozással tölthető időtartam).

– Sokan választják a böjtöt, mint fogyókúrás formát. Mi ennek az oka?

A fogyni vágyok nagy valószínűséggel azért választják gyakran ezen táplálkozási formát, mert bár az egészséges táplálkozás alapszabályai itt is mérvadóak, egyéb mennyiségi megszorítás a táplálkozással tölthető időben nincs és így könnyebben tartható, mint egy hosszú ideig tartó, folyamatos energiaszegény étrend, mely gyakorlati kivitelezése sokszor nehézséget okozhat.

– Ennek milyen pozitív és negatív hatásai vannak?

A szervezet szempontjából hasonló pozitív hatásokkal rendelkezik, mint általánosságban véve a böjti formák. Testsúly csökkentés és kontroll céljából is alkalmazható, mivel a szokásoshoz képest kevesebb energiát fogyaszt az egyén. Az éhezéskor ugyanakkor csökken az inzulinszint és a vércukorszint egyaránt – diabétesz, inzulin rezisztencia esetén emiatt egyáltalán nem ajánlott. Ezen élettani okból, valamint az egyén egészségi állapotától, életmódjától függően, a böjtölés lehetséges mellékhatásokkal is együtt járhat úgy, mint a koncentráció hiánya, a rossz hangulat, a szédülés, a fáradtság. Egyéb sajnálatos mellékhatása lehet a böjtnek a reflux betegség is, mivel a gyomor teltségének időszakos, hosszantartó hiánya savegyensúly változást okozhat. 

Dr. Raposa L. Bence az interjú végén kihangsúlyozta, hogy további kutatási eredmények szükségesek az időszakos böjt előnyeinek és hátrányainak pontos megítéléséhez, valamint betegségek kialakulására gyakorolt hosszútávú hatásainak megértéséhez. De ha mégis emellett dönt valaki, mindenképpen érdemes dietetikus szakember segítségét kérnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!