Büntetőügy

Tegnap, 11:28

Kutyaszorítóban a csaló állatorvosok

A Pécsi Ítélőtábla a hatósági állatorvosok megvesztegetése miatt indult büntetőügyben az elsőfokú bíróság által felmentett vádlott bűnösségét az ügyészi fellebbezés alapján megállapította hivatali vesztegetés bűntettében.

Bama.hu

Fotó: Renko Aleks

A pécsi és szigetvári hatósági állatorvosok feladata volt a nemzetközi forgalomba kerülő állatok jogszabályban előírt ellenőrzése és a kivitelhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása. Az állat nagykereskedő vádlottak a tenyésztőktől felvásárolt kutyakölyköket szállíttatták több európai országba, amely ügyletek lebonyolításához a szükséges bizonyítványokat az állatorvosok állították ki úgy, hogy azokban a személyes helyszíni vizsgálat tényét igazolták akkor is, ha arra egyébként nem került sor. A bizonyítványokat pénzfizetés ellenében, ellenőrzés nélkül, a társaik által előadott adatokkal állították ki. A tarifa alkalmanként 10-20.000 forint illetve alkohol és vadhús volt - derül ki az ítélőtábla keddi közleményéből.

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék korábban az I. és II.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta bűnösnek, ezért 3 év 6 hónap, illetve 2 év szabadságvesztésre, 5 és 3 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 és 3 év hatósági állatorvosi foglalkozástól eltiltásra és pénzbüntetésre ítélte; a III., és V.r. vádlottakat folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, amelyért próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte, míg VI.r. vádlottat felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére részben a bűnösség megállapításáért, részben súlyosításért, míg a vádlottak és védőik felmentés és enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.

Időközben az I.r. vádlott súlyos egészségi állapota miatt az ítélőtábla vele szemben felfüggesztette az eljárást.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett határozatával a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően VI.r. vádlottat bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés bűntettében, ezért őt pénzbüntetésre ítélte. II.r., III.r. és V.r. vádlottak vonatkozásában ugyanakkor az elsőfokú ítéletet helyben hagyta. 

A VI.r. vádlott tekintetében az ítélet nem emelkedett jogerőre, miután ellene a vádlott és védője felmentés érdekében, míg az ügyész kizárólag a kiszabott büntetés súlyosítása céljából fellebbezést jelentett be. Az ügyében harmadfokon a Kúria jár el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában