Ötvenmilliós kár

2024.08.20. 07:27

Két éve tombolt a tűz a Mecsekoldalon Patacs térségében

Két esztendeje csaptak fel a lángok a Pécsett a patacsi városrészben, az oltásban több mint kétszázan vettek részt, helikoptereket is bevetettek. A tűzvészt okozó férfivel szemben a napokban emeltek vádat.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Három ház teljesen leégett és több további épület is károsodott abban a tűzben, amely Pécs nyugati külvárosában, a Mecsekoldalban lévő kiskerteknél ütött ki. Pinceépületek, hétvégi házak és lakóházak - összesen tíznél is több épület - károsodott a tűzben. Három ház égett le teljesen és több gázpalack felrobbant, sérültről nem érkezett hír. A tűz a lombkoronaszintet nem érintette.

Később látványos drónvideót hozott nyilvánosságra a Katasztrófavédelem, amelyet a Mecseken pusztító tűz oltásakor készítettek.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás miatt indított nyomozást az ügyben, majd az ügyészség néhány nappal ezelőtt emelt vádat az ügyben.

A Pécsi Járási Ügyészség közleménye szerint közveszélyokozás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki 2022 augusztusában hulladékot égetett, amitől az egész környék lángra lobbant.

A vádlott 2021 nyarán költözött egy pécsi külterületi zártkerti ingatlanba. A szemközti telken volt egy gödör, amit a vádlott rendszeresen használt kerti és kommunális hulladék égetésére úgy, hogy sem a tűzgyújtásra, sem a hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályokat nem tartotta be.

2022. augusztus 18-án tűzgyújtási tilalom volt érvényben, a vádlott ennek ellenére kora délután műanyagot, fémdobozokat és háztartási szemetet helyezett el a gödörben, majd azokat egy öngyújtóval meggyújtotta.

A keletkező tűz a szárazság és a szél miatt belekapott az aljnövényzetbe, majd nagy sebességgel és lánggal terjedni kezdett. A vádlott és szomszédja próbálták a tüzet eloltani, de nem jártak sikerrel. A tűz perceken belül átterjedt a szomszédos ingatlanokra, majd a széljárás megfordulásával a többi irányban is pusztítani kezdett. Összesen 17 sértett telkén okozott a rohamosan terjedő tűz több tízezer forinttól több millió forintig terjedő összegű kárt, három lakóépület teljesen leégett.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozó erdőrészleteket is érintette a tűz, amit az orfűi tóból kivett vízzel, helikopter segítségével a levegőből oltottak. Megsérült a környékbeli áramhálózat is.

A vádlott cselekménye következtében több mint ötvenmillió forint kár keletkezett és emberek biztonságát is veszélybe sodorta.

Az ügyészség a vádlottal szemben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő közveszélyokozás vétsége és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt nyújtott be vádiratot és szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában