Bama.hu videó

2024.07.25. 14:00

Harminchat méter mélyről mentettek a Tettye-karsztnál - videó és galéria

Összehangolt katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott július 22. és 26. között Pécsen, a Tettye térnél található karsztaknánál. A sajtó munkatársai 25-én pillanthattak be a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. együttműködésében megvalósuló tevékenységbe.

Czeczon Enikő

Nem ez az első kooperációja a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt-nek. 2023-ban a Pécs-újhegyen megvalósuló hidroglóbuszos gyakorlat is közös projekt volt.

Katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott.
Katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott.
Fotó: LL

A katasztrófavédelmi gyakorlaton alpintechnikai végzettséggel rendelkező tűzoltók vettek részt

A Havi-hegyi út és a Böck János utca találkozásánál számos katasztrófavédelmi járművel, valamint tűzoltóval találkozhattak az ott élők és az arra közlekedők a héten. A helyszínen Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy, szóvivő elmondta, hogy napi átlag 15 tűzoltó vett részt a gyakorlatban, de csak olyanok, akiknek alpintechnikai végzettségük van.

– Tulajdonképpen az alpin vagy más néven kötéltechnika a mélyből és magasból mentésre alkalmas módszer 

– tájékoztatta hírportálunkat Horváth Nikolett Csilla. 

Azon tűzoltók, akiknek van ilyen végzettsége, sokkal speciálisabb helyzetekben tudnak részt venni.

Olyan szituációkban is bevethetők az említett szakemberek, mint kútba esett személyek vagy állatok kimentése, fán ragadt siklóernyős kiszabadítása vagy olyan alkalom adtán, amikor a tűzoltóknak ablakon keresztül kell bejutniuk egy lakásba, és például a 10. emeletről kell kötéllel leereszkedniük.

A baranyai katasztrófavédelem szóvivőjétől megtudtuk, hogy a gyakorlat két részből állt. Az első során a tűzoltók megtapasztalták a körülményeket, a pályát és gyakorolták a leereszkedést a 36 méter mély aknába kötél segítéségével, teljes testheveder viselésével. A gyakorlat második fele egy szimuláció volt. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai félévente ellenőrzik a karsztaknát. Leengedik a vizet, kitisztítják, ellenőrzik a járatokat. A gyakorlat során azt szimulálták, hogy egy ilyen munkavégzés közben az egyik munkás rosszul lesz és eszméletét veszti. A tűzoltóknak a feladata az volt, hogy leereszkedjenek a sérülthöz, megvizsgálják, szükség esetén ellássák, majd rögzítsék egy úgynevezett boarhoz, és felhozzák a magasba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában