Befogás

2024.06.19. 16:06

Hatalmas méhraj telepedett meg Pécs belvárosában

Június 19-én délelőtt a pécsi Fürdő utca végén, az egykori gyógyszertár épületénél egy több ezer méhből álló raj telepedett le. Egy olvasónk értesített minket az esetről, elmondva, hogy a gyalogosokat az utca egyik oldaláról a másikra terelték, és még a kerékpárosokat is arra kérték, hogy lassan haladjanak el a raj mellett.

Czeczon Enikő

A helyszínre érkezve meghökkentünk a méhraj nagyságától, ahogyan a legtöbb arra járó is. Voltak, akik először észre sem vették a falon hemzsegő rovarokat. Sokan ijedve hátráltak, és messzire elkerülték a hatalmas rajt, de voltak olyanok is, akik közelebb merészkedtek, és fotókat készítettek. 

hatalmas, méhraj, Fürdő utca
Hatalmas méhraj lepte el a Fürdő utca egyik épületének falát
Fotó: Olvasói fotó

A hatalmas méhrajjal kapcsolatban megkezdődtek az intézkedések

Az épületben dolgozó munkások és a Fül-Orr-Gégeklinika dolgozói irányították a járókelőket, és bejelentették az esetet a 112-es segélyhívószámon. A telefonálót a Katasztrófavédelemhez irányították, és mint kiderült, a méhrajbefogás és darázsirtás nem tűzoltói feladat, de bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltók közreműködését. 

Az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek vagy méhészek tudják szakszerűen megoldani. Méhrajbefogás és darázsirtás esetén elérhető szakemberek listája megtalálható az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján. Mindemellett fontos megemlíteni azt is, hogy az épület tulajdonosa a Biokom Nonprofit Kft.-nél is tud ilyen esetben bejelentést tenni.

A délutáni órákban a Biokom embere is megjelent a helyszínen, miután hírportálunkról értesült az esetről tudtuk meg egy ott tartózkodótól. Nem sokkal később Molnár István méhész  érkezett a Fürdő utcába a cég jóvoltából, hogy megkezdje a méhek mentését. Az intézkedésig a klinika dolgozói szalaggal határolták körbe a területet.

A méhmentés első részeként vizet permetezett a rajra a szakember, hogy a méhek ne tudjanak hirtelen felreppeni, majd egy porszívó segítségével elkezdte a gyűjtést. A méhek vízzel való permetezése azért is fontos, hogy ne hevüljenek túl, amíg elszállítják őket és elhelyezik egy kaptárban. Ezt követően pár napig megfigyelés alatt tartják a méheket, majd ellenőrzik, hogy a méhkirálynő él-e még; ha nem, akkor újat kapnak, továbbá egy ideig karanténban maradnak, mivel betegségeket hordozhatnak.

Molnár István elmondta, hogy feltételezhetően a raj egy öreg méhanyát követett, aminek vélhetően hibás volt a szárnya, ezért meg kellett pihennie, a méhek feltételezhetően a közelből érkezhettek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában