Gyenge hidegfront

2024.05.29. 07:40

Sok napsütésben lehet részünk szerdán

Bama.hu

Fotó: Laufer László

A sok napsütés mellett az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott fordulhat elő több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északi, északnyugati szél időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között valószínű.

Csütörtök

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Főleg az északi harmadban és a nyugati, délnyugati tájakon alakulhat ki szórványosan záporeső, zivatar. Erős vagy viharos széllökések csupán zivatar térségében lehetnek. Hajnalban általában 10, 16 fok valószínű, de a hidegre hajlamos helyeken 7, 9 fokig is lehűlhet a levegő. A csúcsérték többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a nyugati megyékben ennél kissé hűvösebb lehet.

Péntek

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütés is valószínű. Több helyen, akár több alkalommal is előfordulhat zápor, zivatar néhol felhőszakadással kísérve. Erős vagy viharos széllökések csak zivatar környékén fordulhatnak elő. A minimum 10, 16, a maximum 21 és 30 fok között alakul, északon, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb hőmérsékletet.

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!