Mennyei finomság

2 órája

Az édesburgonya egy igazi kincs

Még nyolcat sem ütött az óra, de sokan már a Pécsi Vásárcsarnokot megjárva, megtömött táskákkal és szatyrokkal várakoztak a piachoz közeli buszmegállóban. Az eső nem könnyítette meg a várakozók életét, a nagy sietségben egy hölgy el is ejtette táskáját, amelyből kiestek a vásárolt termékek – alma, szilva, répa, gyökérzöldség, édesburgonya. Szerencsére többen is a segítségére siettek.

Czeczon Enikő

A csarnok pultjai az ősz színeiben pompáztak, és nehéz volt kitalálni, hogy melyik áruval foglalkozzunk, de végül az édesburgonya, azaz a batáta keltette fel az érdeklődésünket. A gyökérgumót szinte minden asztalon fel lehet fedezni, és még válogathatunk is, hiszen más-más méretben és színben kaphatók. 

édesburgonya
Az édesburgonya az új favorit
Fotó: MW

Az édesburgonya termesztéséhez megfelelőek a körülmények hazánkban

Nem volt mindig népszerű az édesburgonya, viszont az elmúlt években a magyar burgonya helyzete bajossá vált. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a burgonya termőterülete és termésmennyiségé. Éppen emiatt sokan új, gazdaságilag is fontos növények termesztésébe kezdtek – egyik ilyen pont az édesburgonya. Az adottságok pedig teljesen megfelelőek a termesztés számára hazánkban. 

Mindenképp meg kell említeni azt, hogy egyre többen választják Magyarországon is az édesburgonyát a sima krumpli helyett. Nagyon sokan kezdtek el tudatosan táplálkozni – a batátának pedig sok jótékony hatása van. Népszerűségét az is mutatja ennek a gumósnövénynek, hogy nem tűnt el a pultokról, sőt egyre több van. 

Egy vásárló azonban felhívta figyelmünket arra, hogy mit kell figyelni, ha vásárlunk belőle. Feszesnek és simának kell lennie a bőrének, ami a frissességet jelenti. Viszont nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább hűvös, száraz helyre tegyük, mint a hűtőbe.

Azt is elárulta a harmincas évei elején járó édesanya, hogy a kedvenc őszi körete a mézes édesburgonya, csak fel kell kockázni hozzá 500 gramm batátát, majd egy tálban össze kell keverni 3 evőkanál olvasztott vajjal, 2 evőkanál mézzel és 3-4 csipetnyi fahéjjal. Ezt követően pedig egy 190 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsiben 30 perc alatt készre sütjük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!