Ennyi kerül most a zsebbe

2 órája

Az országos átlagnál is nagyobb mértékben nőttek a bérek Baranyában

Tovább folytatódott a keresetek növekedése Baranya vármegyében is, örömteli fejlemény, hogy a pozitív folyamat mértéke az országos átlagot is meghaladja.

Bama.hu

Fotó: Vemi Zoltan

Idén az első félévében az egy évvel korábbinál 0,6%-kal kevesebben, átlagosan 101 ezren álltak alkalmazásban a Baranya vármegyei székhelyű munkáltatóknál. Az alkalmazottak több mint hattizedét foglalkoztató versenyszférában 1,5, a költségvetési intézményeknél 6,6%‑kal csökkent az alkalmazottak száma.

A tíz, legtöbb főt foglalkoztató nemzetgazdasági ág közül a legnagyobb mértékben az (alkalmazotti létszám alapján a rangsor első helyén elhelyezkedő) oktatásban és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozók létszáma bővült, 11, illetve 4,3%‑kal. A második legjelentősebb munkáltatónak számító feldolgozóiparban 1,8%‑kal kevesebben álltak alkalmazásban, mint az előző év azonos időszakában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – a közfoglalkoztatottakéval együtt – az egy évvel korábbihoz képest 15,5%-kal, 357 ezer forintra nőtt. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája. A bővülés meghaladta az országos növekedés mértékét (14,0%) is, ennek ellenére az alkalmazottak 15%‑kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 12,8%‑kal, 340 ezer forintra, a költségvetési szférában 17,3%‑kal, 317 ezer forintra nőttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!