Bama.hu videó

2024.08.15. 07:00

A görög istenek ajándéka is már a pultokról mosolyog ránk

Számos olyan történet létezik, amelyben fontos szerep jut egy-egy gyümölcsnek. Erre tökéletes példa a körte és az alma, amelyek görög mitológiákban is feltűnnek, utóbbi pedig a Bibliában is, mint a tiltott gyümölcs. 

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L.

Ha az elmúlt pár hétben azt mondtuk, hogy a Pécsi Vásárcsarnok csendes, akkor e heti körutunk során inkább a zajtalan szót használnánk rá. A zsivaj olyan alacsony szintre csökkent, hogy suttogva beszéltek egymással az eladók és a vásárlók. Tolongás se volt sehol, kivéve egy helyen, ahol épp akciósan lehetett kukoricához jutni. 

A következő napokban természetesen még biztosan megrohamozzák a vevők a csarnokot, hiszen hosszú hétvége áll előttünk. A kosarakba bőven kerül majd mindenből, gyümölcsökből is, például almából, amelyből az édes nyári még mosolyog ránk a pultokról, de már helyet kap mellette a körte, amelyből azonban jóval kevesebbet fogyasztunk. Pedig ez a gyümölcs ugyanúgy, mint az alma, felhasználható leveshez, körethez, de szívesen készítenek belőle mártást és desszertet is.  

A körtét Homérosz az istenek ajándékának nevezte, ami ugyan Tantalosznak, akinek gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia, nem igazán volt az, hiszen a terméstől roskadozó ágak mindig visszahúzódtak előle, amikor feléjük nyúlt. Nekünk azonban ettől nem kell félni, bátran vegyünk és fogyasszunk belőle, hiszen nemcsak finom, hanem sok betegségre is természetes gyógyír. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!