Figyelmetlenség

2024.07.24. 07:13

PET-palackok visszaváltása: megosztóak a vélemények

Az év elején kezdték kialakítani az üzletekben a visszaváltási programhoz szükséges berendezéseket, amelyek egy hónapja működnek. Valaki lelkesen gyűjti a PET-palackot, az üveget, az üdítősdobozokat, de a visszaváltás még nem vált a mindennapi rutinjaink részévé.

Jusztin Levente

Fotó: Kallus György

Szinte már automatizmussá vált, hogy a kiürült PET-palackot azonnal összenyomjuk, kidobjuk. Ezt a szokást kell elfelejteni, hisz az üvegek és palackok nagy részét már visszaválthatjuk. Rengeteg üdítőital kerül forgalomba Magyarországon, a repont.hu adatai szerint egy év alatt 3,2 milliárd palackot forgalmaznak. Ebből a műanyagokat 100 százalékban lehet újrahasznosítani, ezért lenne fontos az, hogy a lakosság megtanulja, jelenleg milyen módon lehet visszaváltani az üvegeket.

Becsaphatnak a PET-palackok, nem mindet veszi be a gép
Becsaphatnak a PET-palackok, nem mindet veszi be a gép

Becsaphatnak a PET-palackok, nem mindet veszi be a gép

Kipróbáltuk, hogyan működik a rendszer, hányan használják, hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez a boltban dolgozók. A kiválasztott üzletbe lépve a sarokban két visszaváltó automata mellett műanyag palackok és üdítős üvegek tornyosultak egy nagy gyűjtőkosárban. A látvány kissé meglepő, de hamar megkaptam erre a választ az egyik vásárlótól. Számára nem volt egyértelmű, milyen jelzést kell figyelni, hisz ő a program kezdete óta szorgosan gyűjti az üvegeket. Az automata érzékeny gépezet, mivel a visszaváltásoknál nem szabad gyűrött flakonokat berakni, de a palackban maradt folyadék is megzavarhatja az érzékelőt. Ha hiányzik a kupak, akkor sem lehet visszaváltani a flakonokat.

Az üzletben körülbelül húsz percet figyeltük a gépet, ezen idő alatt nyolcan használták a szerkezetet. Volt olyan, aki csak egy-egy flakont váltott vissza, de valaki egy zsákkal hozott. A legtöbben rutinosnak tűntek, náluk nem történt semmi probléma a leadásnál. A palack beolvasásánál a gép megkérdezi a vásárlót, hogy bolti utalványra váltja-e be, vagy jótékony célra használja fel a kapott összeget. Van lehetőség a bankszámlánkra is utaltatni, ehhez le kell tölteni az automatán működő applikációt.

 

A boltosok nem örülnek a rendszernek

Az üzlet egyik dolgozója elmondta, tapasztalatai szerint a vásárlók figyelmetlensége az oka annak, hogy a visszaváltási pontnál rengeteg a palack, amit nem fogadott el a gép. Szerinte a szimbólumok megfelelően informálják a vevőket erről, ám az üvegeken jobban is ki lehetne emelni a jelzést.

A dolgozókat jobban aggasztja a tároló kapacitása, és a logikátlan elrendezés. A szóban forgó boltban hét műanyag láda lapul a fal mögött, amelyek cseréje kényes és nehézkes feladat. Az automata rendszer sokszor vonja el az eladók figyelmét a napi teendőkről, mert folyamatos ellenőrizésre szorul, jóvá kell hagyni a tárolók cseréjét, miközben a vásárlók türelmetlenek.

Még szokni kell mindenkinek ezt a rendszert, a dolgozóknak is és a vevőknek is. Talán nagyobb figyelmet fordítunk a hulladékok kezelésére, ha pénzt is kapunk a visszaváltásért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!