Nem kímél a klímaváltozás

2024.07.20. 17:40

A megbetegedett tuják szomorú látványt nyújtanak

Gondozott kertünk látványát alaposan elrontja egy-egy elszáradt vagy megbarnult növény. A baranyai térségben is sok háznál megfigyelhetők a megbetegedett tuják, amelyeket hiába gondoztunk évekig, mégis feladták a szolgálatot.

Czeczon Enikő

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évben számos hírportál foglalkozott a megbetegedett tuják témájával. Ezekben a cikkekben az a közös, hogy mind a klímaváltozást hozták fel a pusztulás fő okának. Saját bőrünkön tapasztaljuk mi is ezt a jelenséget, illetve gondoljunk csak az előző vagy az azt megelőző évre, amikor nagy hőség uralkodott hazánkban, de a gyógyító és frissítő eső csak nem akart megérkezni.   

megbetegedett tuják, klímaváltozás, kert
Szomorúak a kertbarátok a megbetegedett tuják miatt
Fotó: Parilov Forrás: Shutterstock

Drasztikus változás az időjárásban? Ez a pusztulás oka?  

Ha felütünk egy növényhatározót vagy utánaolvasunk az interneten, akkor azt látjuk, hogy ennek a növénynek párás levegőre és hűvösebb időre van szüksége. A hazánk időjárásában tapasztalható drasztikus változás viszont legyengíti a növényt, ami aztán azt eredményezheti, hogy a betegségek, a kártevők, a gombák rögtön rá is vetik magukat. 

Tehetünk próbát a megbetegedett tuják megmentésére?  

A kertbarátok természetesen igyekeznek megmenteni kedvenc örökzöldjüket. Egyik kertkapcsolatos házzal rendelkező olvasónk az alábbi módszert alkalmazza, amit szintén több helyen javasolnak: először az összes barna ágrésztől szabadítsuk meg a növényt, amihez metszőollót vagy fűrészt érdemes használni. Arra mindenképp ügyelni kell, hogy az egyik növényről ne vigyük át a kórokozókat egy másikra. Ezt követően kaptán-tartalmú növényvédőszerrel permetezzük le a tujákat. Ezt lehetőleg 20 fok alatt érdemes megtenni, olyan napszakban, amikor a permetszernek még marad lehetősége rászáradni a hajtásokra. Ha ez a módszer nem válik be, akkor megfogadható még néhány jó tanács, amit az interneten olvashatunk, azonban ha egyik sem segít, akkor a növény eltávolítása elkerülhetetlen.   

Kertünk ékének válasszunk mást? Mi jobb, mint a tuja?  

Hogyha nem szeretnénk végignézni, hogy elhalnak tujáink, akkor érdemes másik növényt választani helyettük, ami tökéletes sövény lehet. Ilyen növény például a Leyland ciprus, amely bármilyen talajban jól fejlődik, bírja a szárazságot. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!