Sajtóközlemény

2024.07.02. 15:00

A 30 év feletti munkakeresők is segítséget kapnak

Számos támogatást igényelhetnek a 30 év feletti álláskeresők a stratégiai fontosságú „Pillér” projektek keretében – számolt be róla közleményben a Baranya Vármegyei Kormányhivatal.

Bama.hu

Fotó: Chokniti-Studio

A 30 év feletti álláskeresők kaphatnak segítséget a tavaly októberben indult „A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése” elnevezésű munkaerőpiaci programban. A vissza nem térítendő támogatások finanszírozására az Európai Szociális Alap Plusz országosan összesen 78,41 milliárd forint összegű keretet biztosít, amelyből a Baranya vármegyében rendelkezésre álló induló európai uniós forrás 3,66 milliárd forint.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, stratégiai fontosságú, ún. Pillér projekt célja a 30. életévét betöltött álláskeresők és inaktívak, kiemelten a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok – beleértve az átmeneti védelemre jogosultakat –, az őket foglalkoztató munkáltatók, valamint a közfoglalkoztatásból való kilépésre felkészített munkavállalók támogatása. A Széchenyi Terv Plusz keretében megvalósuló program a célcsoportba tartozók nyílt munkaerőpiaci integrációját egymásra épülő szolgáltatások és támogatások segítségével
valósítja meg.

A projekt kiemelten támogatja a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresőket, azaz a tartósan állás nélkül lévőket, az 50 felettieket, az alacsony iskolázottságúakat, a vidéki térségben élőket, a kisgyermeket nevelőket, a roma nemzetiségűeket, a megváltozott munkaképességűeket
vagy az ápolási feladatokat ellátó álláskeresőket.

A 2023. december 1. és 2027. augusztus 31. között zajló program keretében elérhető támogatások köre a projekt indulása óta folyamatosan bővül. A 2024. május 16-tól igényelhető bértámogatás, lakhatási és utazási támogatás mellett 2024. június 3-ától két újabb támogatási forma is kérelmezhető:
a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások ideje alatt nyújtható pénzbeli juttatás, valamint az álláskereső részére képzéshez nyújtható, álláskeresést ösztönző juttatás.

A programról és a támogatásokról bővebb információ a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain kérhető, ahol a kérelmek is benyújthatók. A részletekről a www.munka.hu oldalon, valamint a https://kormanyhivatal.kh.gov.hu/kormanyhivatalok/baranya/megye/ginop-plusz-311-23-munkaerokinalat-bovitese-es-fejlesztese oldalon érdemes tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!