Már elérhető az infó

2024.06.01. 12:00

Júniustól startol az otthonfelújítási program

Június 3-tól igényelhető, május végén indul el az információs honlapja, és közel 800 ezer házat érinthet országszerte. Az Ingatlanbazar.hu portál véleménye szerint az új otthonfelújítási program hatalmas fejlődést hozhat a magyar ingatlanpiacon.

Bama.hu

Sokan maguk is csinálják

Fotó: Hegedűs Márk

A felújítási program az 1990 vége előtt épült házakat (a Kádár-kockák többségét) érinti, és az önerővel, valamint a kamatmentes hitellel együtt akár 7 millió forintos beruházással lehet majd energetikailag és technológiailag is modernizálni, úgy, hogy a hátrányos helyzetű településeken akár 3,8 millió forintos vissza nem térítendő támogatás érhető el. 
Az ördög persze a részletekben bújik meg, de ezek a részletek mindenki számára érthetően megtalálhatóak lesznek a május végén induló információs honlapon. Az ígéret szerint a honlap tartalmazni fogja nemcsak a hitelfelvétel szabályait, hanem a ház közelében elérhető energetikai tanácsadók listáját, valamint a programban részt vevő választható vállalkozók névsorát is.

Élénkítő hatású lesz

Az Ingatlanbazár portál szerint ha a rendelkezésre álló közel 20 ezer háznyi felújítási hitelköltséget mintaszerűen sikerül elosztani, elképzelhetetlen, hogy ne folytatódna tovább, és idővel ne növelné meg százezernél is több olyan ház értékét, amelyeket eddig legfeljebb a felújítási befektetők vettek volna meg, igen nyomott áron. Ekkora mennyiségű értéknövekedés pedig nagy élékítő hatással tud lenni az ingatlanpiacra. Az ingatlanpiaci szakértő portál szerint a hitel bejelentése óta 65 százalék körül nőtt a felújításra jogosult házak iránti keresések száma.

Miért most?

A Kádár-kockák évtizedekig élték értékállónak, de piaci tetszhalottnak minősített életüket, gyakorlatilag a kistelepülések panellakásainak feleltek meg. Egyszerű, szinte moduláris módon épültek fel, akárcsak a panelek, azzal a különbséggel, hogy az energiatakarékosságuk javítása a panelekkel ellentétben sokkal kevésbé hatékonyan megoldható. Míg a panelek többsége ma már energetikailag elfogadható, addig a falusi kockaházak tulajdonosai reszketve várják a telet. A magas energiaárak mellett minden szigeteletlen ház lakója tudja, hogy a felújítás a horribilis gáz- és villanyszámlák eltűnését jelentheti. Az energia árának drasztikus emelkedése kellett hozzá, hogy a leginkább rászorulók házaira is jusson figyelem.

Nagy érdeklődés várható

Az Ingatlanbazáron a keresések emelkedése nyomán nem nehéz megjósolni, hogy a 108 milliárd forintos keretösszegű, uniós társfinanszírozással induló programra június 3-tól sokan fognak rámozdulni. Mivel a kritériumok közt az élen szerepel a legalább 30 százalékos energiamegtakarítás, a lebonyolításban sok fog múlni a program energetikai tanácsadóin. Hogy mennyire sok, mutatja, hogy a 30 százalékos megtakarításra a leghátrányosabb helyzetben lévők a legesélyesebbek, vagyis azok a házak, amelyeknél a külső szigetelés, a nyílászárók cseréje, és még a melegvíz- és fűtési technológia cseréje is szükséges. A hitel elosztása azonban nem ilyen egyszerű, hiszen mindez bőven túl lehet a 7 millió forintos kereten, és – főleg az elidősödő falvakban – a tulajdonosok nem biztos, hogy finanszírozni tudják a projektet. Az Ingatlanbazár szerint ez az oka annak, hogy az ország kistelepülésein megjelentek a „házfelvásárló befektetők”, akik házról házra becsengetve érdeklődnek, eladó-e a tulajdon.

Minél több felújítás szükséges
A helyzetet bonyolítja, hogy az eladásra meghirdetett kockaházak hirdetési ára rendszerint jóval a reális piaci ár fölött van, és az eladók a hitelprogram ismeretében nem hajlandóak engedni az árból. Az bizonyos, hogy az igényekhez képest limitált mennyiségű ház kaphat egyszerre hitelt, így a tulajdonosok voltaképpen a hitel esélyét is beárazzák a hirdetésekbe. Amíg a hitelprogram nem lép át egy kritikus mennyiséget, nehézzé fogja tenni az egyszerű családi okokból kiválasztott ingatlanokra való alkut. Ha viszont a hitelek és a felújítások nagyobb számban beindulnak, az Ingatlanbazár szerint ez a falusi csokra várók nagy nyeresége lesz, lévén a leginkább keresett, jó állapotú, felújított házak kínálata megnő. 
Jót hoz mindenkinek
A portál várakozása szerint ez lehet az a folyamat, amely mindenkinek jót hoz. A tulajdonosoknak eltűnnek a magas számlák és értékesebb lesz a házuk, a vásárlóknak sokkal nagyobb lesz a kistelepülési érdemi kínálat, az ingatlanpiaci tranzakciók száma nőni fog, ami az ingatlanirodáknak szükséges. A kivitelezőknek kínált munkalehetőség is előnyös, amely külföldről hazahozhatja a magyar építőipari szakembereket. A kivitelező vállalkozók listája az új honlapon kereshető lesz lakóterület szerint, az így versenyeztetett kivitelezők érdekeltté válnak a felhasználandó építőanyagárak kedvezményes kínálatában is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!