Tökéletes gyümölcs

2024.05.10. 14:00

Roskadoznak a piacokon az asztalok a földiepertől

Már egy jó ideje az eper a legnépszerűbb gyümölcs a Pécsi Vásárcsarnokban, vagyis pontosabban a földieper, mert a sima eper az a fán termő gyümölcs. Viszont az sem jó, ha a szamóca szót használjuk, mert akkor sokan az apró erdei szamócára gondolnak, és nem a földieperre.

Czeczon Enikő

A lényeg igazából az, hogy most van az eperszezon, és ezen piros gyümölcsöktől csak úgy roskadoznak a piac asztalai, és nincs olyan alkalom, hogy ezeket meglátva a vásárlók ne vegyenek egy dobozzal. Annyira vonzó ez a gyümölcs, hogy senki sem tudja megállni, hogy vásárlás után azonnal egy szemet el ne fogyasszon.

Nagyon sok érdekességet lehet találni az interneten az eperről. Például azt, hogy ez a feddhetetlen erkölcsű ember szimbóluma, és még Bosch „A gyönyörök kertje című” festményén is szerepel, a földi és mennyei örömök jelképeként. És arról is szólnak történetek, hogy a mai ismert nagy szemű földieper elterjedését egy francia kémnek köszönhetjük.

Fogyasztását illetően azonban hallottam egy kisebb vitát a csarnokban, ahol az egyik hölgy amellett érvelt, hogy csakis önmagában érdemes enni, míg a másik a cukorba tunkolt eper mellett tette le a voksát. De igazából mindegy is, mert ahány ember, annyi szokás. Az eper esetében igazából nem is az a fontos, hogyan fogyasztjuk, csak az, hogy együk, mert ahogy William Butler brit író fogalmazott, ez a legtökéletesebb gyümölcs, amit Isten megalkothatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában