2024.03.14. 07:00
A torma a sonka párja: ők ketten elengedhetetlen részei a húsvéti menünek
Ugyan még előttünk áll március 15-ei nemzeti ünnepünk, és az ezzel járó hosszú hétvége, de sokan azért már húsvéti lázban égnek. Mi is, hiszen eheti piaci körképünk főszereplője - a múlt heti sonka után – a torma lett.
Fotó: Laufer László
Már két héttel ezelőtt is feltűnt, amikor a Pécsi Vásárcsarnokban jártam, hogy a petrezselyem gyökérhez hasonlatos zöldség is megjelent az asztalokon, amelyről kiderült, hogy torma. Vásároltak is belőle, hiszen sokan maguk készítik el a húsvéti menü részét képező elmaradhatatlan reszelt tormát.
Azonban azok, akik nem szívesen foglalkoznának ennek elkészítésével, szerencsések, mert a csarnokban kis befőttesüvegben eltetten is lehet már kapni különböző ízekben.
Több ízvilágban is kapható a torma
Az Ételudvar mellett közvetlen van egy asztal, ahol már találtunk is kész reszelt tormát sima erős, medvehagymás erős, chilis erős, csemege és almás csemege ízben is 1200 forint per 200 gramm - üvegben - áron, de több savanyúság árusnál is fellelhetőek már. Mindegyik ízvilág vonzó, és vonzza is a vásárlókat, hogy aztán dilemmába ejtse őket, hogy melyiket válasszák. Nehéz a döntés, de megszokott születni. Sokan maradnak a klasszikus vonalnál, de vannak jó páran azok is, akik a különleges tormákból vásárolnak.
A tormának kezdetben gyógyhatását tartották számán, de nagyon hamar rájöttek, hogy izgalmas ízvilága van, ami tökéletes ételízesítő vagy étel kiegészítő. A zöldség csípős aromája a lereszeléssel még inkább felerősödik, mindemellett pedig erős illata és könnyeztető hatása van, ami egyébként a benne található illékony mustárolajnak köszönhető.
Húsvét közeledtével érdemes kísérletezgetni, és nem csak sima reszelt formájában fogyasztani, hiszen nagyon finom mártogatósokat lehet belőle készíteni. Talán a majonézzel elkevert változatát ismerjük, de mindenképp érdemes tejföllel és citromlével elkeverve is megkóstolni, ami pirítóssal fogyasztva mennyei.