2024.02.14. 12:11
A termelő elmesélte, hogyan lesz a pici magból 6-8 kilós görögdinnye
Március első napjaiban ültetik majd el az első dinnyemagokat Baranyában is. A növénykéknek sok tápanyag és gondoskodás kell, hogy júliusban az asztalunkra kerülhessen a mézédes gyümölcs.
Februárban már nagyon várjuk a tavaszt és a nyarat, a strandidővel és a finom, lédús gyümölcsökkel. A hazai görögdinnyékre még jópár hónapot várnunk kell. Ám a gazdák hamarosan elkezdik az első dinnyével kapcsolatos munkálatokat. Azt, hogy hogyan lesz az icipici magból akár 6-8 kilós görögdinnye, Szin József gerdei őstermelő mesélte el.
Baranyában általában az alagútfóliás görögdinnyéket március elején szokták elmagolni a fűtött fóliasátorban, annak még kell 5 hét és csak utána ültetik majd ki.
– Éjjelente fűtünk, főleg amikor kihajtanak, a csírázáskor, mert a dinnye nagyon szereti a 25-28 fokot is, főleg a magszegény. Ott neveljük, külön a dinnyepalántát és külön a tököt, majd a 14-16. napon összeoltjuk őket. Ezután a palánták egy hétre bekerülnek egy úgynevezett inkubátorba. A fóliasátoron belül rájuk húzunk egy alagútfóliát, amibe nagy páratartalmat csinálunk és hermetikusan lezárjuk. Az ötödik nap után kezdjük szépen lassan, fokozatosan felnyitni. Addigra összeforr a dinnye meg a tök. Ezután még 2 hétig erősödik a palánta, majd ezután ültetjük ki (április 10-25 között) a fóliaalagútba
– ismertette a folyamatokat Szin József. – Az alagútfólia 3-4 hétig rajta van, utána le van szedve, ez meggyorsítja a fejlődést palántakorban.
A termelő azt is elmondta, hogy van aki ültet rendes, nagy fóliasátorban dinnyét, de ebben Magyarországon jellemzően inkább sárgadinnyét termelnek. Például Medgyesegyházán és a Tolna vármegyei dinnyetermelő vidékeken is. Ebben a fűtött sátorfóliában már elmagoltak a gazdák és most nevelik már a palántát.
Gerde térségében egyébként az elmúlt 2-3 évben a talaj nedvességtartalma el volt maradva, így jól jött ez a sok eső. Az ormánsági földeken sok helyen áll a talajvíz, de az első kiültetésig még két hónap van, még sok minden történhet.
Egyre többen keresik a magszegényt
Az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi évi közleményeiből is kiderült, a fogyasztók által legkeresettebbek a 4–8 kg közötti görögdinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak. Ugyancsak folyamatosan nő a magszegény dinnyék kedveltsége, már a teljes dinnyemennyiség ötöde ilyen: ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed.
Ezt az általunk megkérdezett gerdei termelő is megerősítette, mint mondta, 5-6 évvel ezelőtt újdonságnak számítottak a magszegény dinnyék, nem igazán ismerték az emberek. Ám ma már az emberek 30-40 százaléka ezt keresi.