Bama.hu podcast

2024.07.24. 22:00

Élvezetesen és hatékonyan is tanítható a magyar nyelv

Gungl László

Élvezetesen és hatékonyan is tanítható a magyar nyelv. A 25 éves pécsi Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem egyik alapítója és vezetője, Peltz Katalin volt műsorunk vendége. 

Egy szabad kezet kapott, frissen végzett nyelvtanár és néhány munkatársa indította el huszonöt évvel ezelőtt Pécsett a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemet. A nyelv oktatása mellett az volt a szándék, hogy a résztvevők megismerjék a kultúrát. Szakítottak a korábbi, sokszor megkövesedett módszerekkel, és modellalapú oktatást követve nagy hangsúlyt fektetnek az élőnyelvi tudásra, a természetes nyelvhasználatra, és olyan magyar kulturális ismeretek közvetítésére, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. Idén Ausztriától Ausztráliáig, az USA-tól Venezueláig, Norvégiától Chiléig összesen 23 országból 63 hallgató érkezett a kurzusra, közülük tizenöt visszatérő diák. A kéthetes nyári programon a résztvevők hat különböző nyelvi szinten tanulhatnak magyarul.  

A heti 40 tantermi és tantermen kívüli órán kis csoportokban dolgozunk annak érdekében, hogy minden diákunk maximális figyelmet kapjon. Programunk különlegessége, hogy minden pillanatot a nyelvtanulásnak szentelnek, kezdve az érkezéstől a záróvizsgáig 

 - nyilatkozta Peltz Katalin, a program vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában