Bama.hu podcast

2024.07.05. 21:32

Budavári Attila, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra ügyvezetője volt a vendégünk

Gungl László

Évekbe telik egy új orgona elkészítése vagy egy többszáz éves hangszer felújítása. De ha kell, mozi- vagy éppen mozdonyorgonát is építenek. Budavári Attila, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra ügyvezetője volt a vendégünk.

 

Mindegy, hogy hol szólal meg az orgona, egy kis templomban vagy a pécsi Bazilikában, az ember rögtön érzi az orgonaszó semmihez sem fogható hangzását és erejét. Minden rezdülésre érzékeny; ha kell, tud sírni, de képes örülni, ujjongani is, akár csak a női lélek. Nem véletlenül tartotta Mozart a hangszerek királynőjének. Egy-egy orgona megépítése vagy akár egy többszáz éves hangszer felújítása éveket is igénybe vehet. Olyan kihívásoknak kell például megfelelni, hogy a rekonstruált négyszáz éves orgona hangzásvilága pont olyan legyen, mintha azt Angster József készítette volna. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra ügyvezetője, Budavári Attila és munkatársai szeretik a kihívásokat, nem riadnak vissza, amikor a hagyományostól ugyancsak eltérő eszközt, például egy moziorgonát kell felújítani vagy mozdonyorgonát építeni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában