Bama.hu podcast

2024.06.24. 21:58

Kálmándy Ferenc fotóművész volt a vendégünk

Gungl László

Fotó: Who is Danny

Ötven éve készítette az első fotóját. Sok mindent fényképezett munkája során, de kedvence a nehéz és néha körülményes koncertfotózás. A Mecseki Fotóklub és a Focus csoport egyik alapító tagja, Kálmándy Ferenc fotóművész volt a vendégünk.

(Fotó: Déri Judit)

 

Amikor Kálmándy Pap Ferenc fotóművész, fotóriporter fél évszázada elkezdett fotózni, még csak álmodni sem mertek a digitális technikáról. Egy tekercs film volt a gépben, így jól meg kellett gondolni, hogy mikor és mit exponál. Egyik meghatározó tagja a Fókusz csoportnak, harminc évig a Távirati Iroda fotóriportereként dolgozott. Sok mindent megörökített, de a kedvence a meglehetősen nehéz koncertfotózás, ami gyakran ugrás az ismeretlenbe. Az első ilyen felvételét Bartók Béláné Pásztory Ditta pécsi hangversenyén, pontosabban azt követően készítette a Csontváry Múzeumban, ugyanis a gépet nem merte elsütni, akkor volt a hangja, mint amikor becsapnak egy ajtót. 1982-ben négy órát várt arra, hogy Bécsben a legjobb helyről fotózhassa a Rolling Stones együttest. Azóta több ezer felvételt készített, köztük rengeteg világsztárról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában