Kobzos Kis Tamásra emlékeznek

2022.07.14. 08:31

Életre kel a török világ a dzsámiban

Fotó: MW

Emlékezzünk régiekről! címmel tartanak színes programokat július 23-ám Jakováli Hasszán pasa dzsámijában, török és magyar énekmondókra, leginkább Kobzos Kis Tamásra emlékezve.

Délután négy és hét óra között olyan kreatív kulturális és művészeti foglalkozásokkal készülnek, mint a különleges, vízen úsztatott, márványos hatást kiváltó ebru-festési technika, valamint a kerengő dervisek, azaz a mevlevik táncát, meditatív pörgését is megismerhetik az érdeklődők workshop keretén belül – a mevlevi zene és a tánc a dervisek legfontosabb meditációs technikáit jelentették. A török muzsika sem marad el, valamint kávékóstoláson is részt vehetünk.

Este fél héttől dr. Varga Szabolcs,a Történettudományi Intézet Tudományos főmunkatársa tart előadást Bosnyák hőseposzok a hódoltságról címmel. Ezt héttől a 13-20. század közti török és magyar énekmondók emlékét idézi meg Erdal Şalikoğlu és Csörsz Rumen István koncertje Lásd, mit mível a szerelem címmel.

Este kilenc órától Pintér Beáta vezetésével az éjszakai Pécs utcáin tehetünk török sétát, felidézve a település török emlékeit. Az eseményre jegyek a helyszínen is válthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában