2021.12.17. 14:00
A magas minőségű alapanyagok híve Faganelli Gianfelice, az Azzurra tulajdonosa
Faganelli Gianfelice évtizedek óta Magyarországon él, néhány éve pedig olasz éttermet nyitott a pécsi belváros szívében. A kínálat a tulajdonos ízlését tükrözi, aki azt vallja, a vendégekkel való személyes kapcsolat kiemelten fontos.
Forrás: Laufer László
– Hogy esett a választása Pécsre?
– Huszonöt éve érkeztem Baranyába, korábban női harisnyák gyártásával foglalkoztam. Anno Jugoszláviával is kereskedtem, így Pécs optimális választásnak bizonyult. Majd olasz konyhai felszerelések beszerzésével és értékesítésével foglalkoztam, számos környékbeli olasz étteremnek szállítottunk eszközöket.
– Ezt követően jött a saját étterem ötlete?
– Az eszközök adottak voltak, s mindig is fontos volt számomra a minőségi ételek élvezete. A főzés régóta hobbim. Az Azzurra étteremben olasz alapanyagokat használunk az ételeink elkészítéséhez. A receptek az én ötleteim alapján születtek meg, és dolgozik velünk két séf, akik az elképzeléseim alapján készítik a fogásokat. Három és fél éve nyitottunk, azóta, úgy vélem, sikerült igényes és elkötelezett vendégkört kialakítani. Helyiek és külföldiek is megfordulnak nálunk, sokan választják a házhoz rendelést is.
– Mit gondol, miben rejlik a hazánkban is közkedvelt olasz ételek népszerűsége?
– A mediterrán konyha egyik legfontosabb jellemzője az egyszerűség. Úgy gondolom, kifejezetten emiatt is szeretik oly sokan az olasz fogásokat. Lényeges a frissesség és a minőség is. E három alapkövetelményre kiemelt figyelmet fordít az olasz konyha, ahol a részletek rendkívül fontosak. Mindent a helyszínen készítünk, még ha kicsit tovább is tart, a frissességről nem mondunk le.
– Az olasz kultúra szintén sokak számára vonzó. Mit emelne ki elsősorban?
– Egyszerűen hangzik, de az olasz kultúra egyik alapját a mosoly adja. A mosoly, melyet jó adni és jó visszakapni. Ezáltal azt üzenjük a másik embernek, itt vagyok, jelen vagyok számodra. Természetesen a történelmi gyökerek is igen meghatározóak. Gyökerek nélkül minden növény és minden kultúra is elpusztulna.
– Már hosszú ideje él Magyarországon, mi tette a legpozitívabb benyomást?
– Kiemelkedőnek tartom az iskolát, az oktatás magas színvonalát, az egészségügyi rendszerben dolgozók szaktudását, valamint a szolgáltatások gyorsaságát.
– Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó vendéglátó váljon?
– Fontosnak tartom a közvetlen kapcsolatot a vendégekkel. E területen is elengedhetetlen a mosoly, ami szívből jön. Ennek nemcsak a vendéglátásban, de a mindennapi életben is komoly szerepe van. Az őszinte emberi kapcsolatok az életben a legfontosabbak, számomra ez jelenti a boldogságot.
Az étkezés a kultúra része
Faganelli Gianfelice Mantovában született, azonban több mint húsz éve Baranyában él. Kedvenc ételei a halból készült fogások, így ilyen recepteket is bőséggel kínál vendégeinek. Gianfelice hangsúlyozta, Olaszországban a minőségi étkezés szerves része a nemzeti kultúrának is. A táplálkozásnak hangsúlyos a közösségi szerepe, valamint a minőségi, kiegyensúlyozottan összeállított alapanyagok. Esküszik a mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatására. Elmondása alapján kilencven százalékban érti a magyar nyelvet, de az olasz mellett angolul, németül és franciául beszél.