Svenk

2024.05.04. 18:30

Dokumentumfilm készül Bölöni László életéről (videó)

Hosszú Katinka és Keleti Ágnes után az erdélyi legendáról is készül magyar sportfilm.

MW

Magyar sportfilmek – Bölöni László életéről készül a következő magyar sportfilm

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: YouTube

A Svenk legfrissebb adásának egyik részében ezúttal a sportfilmekre terelődik a szó, ugyanis már javában készül a Bölöni László életéről szóló dokumentumfilm. A Hír TV filmes háttérmagazinjának készítői S. Tóth Jánossal járják körbe a sportfilmek fogalmát. A sportújságíró alapvetően három élesen elkülöníthető típusra osztja a sport tematikájú alkotásokat, azonban szerinte egyvalami mindegyik sportfilmben közös: az emberi dráma.

A sportfilmekben értelemszerűen fontos szerephez jut valamilyen sport, S. Tóth János példának okáért az Ötvös Csöpi-filmeket hozza fel példaként, amelyekben kiemelt szerep jut a balatoni vitorlázásnak. A közelmúltból hasonlót láthattunk a Brazilokban és a Veszettek című filmekben, előbbiben a foci, míg utóbbiban a középtávfutás jutott kisebb-nagyobb, de dramaturgiai szempontból mindenképpen fontos szerephez.

S. Tóth János szerint van az a filmes kategória, ami a sportot egyfajta díszletként használja fel, és nem feltétlenül a sportrajongó közönségnek szól. Ilyen például a 1956-os vízilabda-válogatott olimpiai győzelméről szóló Szabadság, szerelem, ami a sportolók drámáján keresztül mesél a forradalomról és a szerelemről, vagy Tímár Péter időutazós fantasy története, a 6:3 avagy játszd újra, Tutti!, ahol az angolok felett aratott diadal csupán a történet kiindulópontjaként szolgál Eperjes Károly időből való kiesésének. 

A sportújságíró szerint a harmadik kategóriát azok a filmek képviselik, amelyek megkérdőjelezhetetlenül a sport körül tematizálódnak, mint amilyenek a Keleti Ágnesről (Aki legyőzte az időt), Hosszú Katinkáról (Katinka), Szilágyi Áronról (Egy mindenkiért), a 2016-os Európa-bajnokságra magát kiverekedő labdarúgó-válogatottról (Magyar csapat - „…még 50 perc…”) vagy az ultrafutás izgalmairól (Ultra) szóló alkotások. Ezek azonban kivétel nélkül dokumentumfilmek.

A Magyar Nemzet cikke IDE KATTINTVA folytatódik!

A Svenk legújabb adását szombatonként 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán, az ismétlés vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!