Csökkenteni kell az árakat

2024.06.28. 10:06

Figyelmeztetést küldött az üzemanyag-kereskedőknek a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. Ezért a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Magyarországon pénteken a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, a dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatai szerint

a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolajé 611 forint.

Ez azt jelenti, hogy a magyar családoknak többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan: elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai

– hangsúlyozta az NGM.

Emlékeztettek: a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban az áprilisi, illetve a februári csúcsértékeikhez képest.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában