Bulvár-celeb

2024.06.13. 03:05

Hazánkban is egyre jobban terjed a szúnyog, ami halálos betegséget okoz

Már 13 európai uniós országban, köztük Magyarországon is jelen van a világ egyik legveszedelmesebb invazív vérszívó rovara, a számos betegséget terjesztő tigrisszúnyog.

MW

An Aedes aegypti mosquito sucks blood from a person at a laboratory of the Center for Parasitological and Vector Studies (CEPAVE) of the national scientific research institute CONICET, in La Plata, Buenos Aires Province, Argentina, on March 26, 2024. Researchers at CONICET are studying the biology, genetic characteristics and behaviour of the Aedes aegypti mosquitoes, transmitter of dengue, zika and chikungunya, and creating biological control strategies as Argentina is facing a significant growing number of dengue cases. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)

Fotó: AFP

Az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) a leginvazívabbnak tartott szúnyogfajok egyike. Eredetileg Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos, de a legtöbb kontinensre, köztük Európába is eljutott. Az elterjedésben a használt gumiabroncsokat szállító hajóknak nagy szerepe volt, ugyanis a szúnyogok még Ázsiában petéket raktak a gumiabroncsok belsejében felgyülemlő esővízben. A szerencsebambusz népszerűsége is segítette a vérszívó rovarok terjedését, mivel a növények iszapja kiváló fejlődési lehetőséget biztosított a petéknek. Inváziójukat nagyban segíti, hogy kiválóan képesek alkalmazkodni az élőhelyüktől eltérő éghajlati viszonyokhoz. A tigrisszúnyog a nevét a jellegzetes csíkjairól kapta – írja az Origo.

A tigrisszúnyog több betegséget is terjeszt, ezek közül a legismertebbek a chikungunya-láz, a dengue-láz, a sárgaláz, illetve a nyugat-nílusi láz.

Robbanásszerűen terjed a tigrisszúnyog Európában

A tigrisszúnyog Európában legelőször Albániában bukkant fel 1979-ben. 1990-ben Olaszországban is észlelték. Az elmúlt 20 évben robbanásszerűen kezdett szétterjedni az egész kontinensen, az ECDC szerint ma már jelen van Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Máltán, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában és Spanyolországban is. Újabban a tigrisszúnyog belgiumi, ciprusi, hollandiai, csehországi és szlovákiai felbukkanásáról érkeztek jelentések.

Szintén terjedőben van egy másik veszélyes szúnyogfaj, az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) is, amely ugyancsak több betegséget hordoz. Ez utóbbi rovar szerencsére egyelőre nem annyira elterjedt Európában, mint a tigrisszúnyog 

(például magyarországi jelenlétet még nem dokumentáltak), de a klímaváltozás miatt ez a faj is egyre nagyobb területeket hódít meg, ami aggasztja a szakértőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!