2018.09.16. 14:47
Mutatjuk, hogy mi a szaftos hamburgerhús titka
Milyen a jó fűszer? Milyen húst használjunk a hamburgerhez? Kell -e bele vesefaggyú? Jó, ha pihentetjük a húst?
Forrás: Shutterstock.com
Íme néhány bevált tipp a mindmegette.hu jóvoltából, amelyeknek köszönhetően tökéletes lesz a hamburgerhús.
Hús kiválasztás
A hamburger akkor a legjobb, ha a hús szaftos és omlós marad. A legideálisabb, ha a 20%-os zsírtartalmú marhahúst választunk, de ha ez – mondjuk a diétánk miatt – nekünk túlságosan zsíros, akkor megpróbálkozhatunk a 10%-os verzióval is. A legjobb burger marhából készül, de próbálkozhatunk sertéssel, vagy báránnyal is.
Ha maradunk a marhánál, akkor válasszuk lapockát, vagy hátszínt. Sokan tanácsolják a vesefaggyút használatát is, amit, ha hozzáadunk a húshoz, akkor ízesebb lesz, és nem esik szét sütésnél. Ezt azonban csak néhány hentesnél találjuk meg, ha úgy döntünk, hogy használjuk, akkor 3:1 arányban (darált marha, vesefaggyú) tegyük ezt.
Fűszerezés
A fűszerezésnél számos hozzávaló kombinációját használhatjuk:
Az olaszok általában fokhagymát, petrezselymet és reszelt parmezánt tesznek a húsba. A marokkói hamburger bárányból készül, amit friss korianderrel, őrölt köménnyel és harissa pasztával ízesítenek. A spanyolok a füstölt fűszerpaprikát szórják a húsba, amihez még apróra kockázott chorizot is adnak.
Formázás
Ez kétkezi munka lesz! Jól dolgozzuk össze a húst és a fűszereket a kezünkkel, és formázzunk belőlük egészen lapos korongokat. Inkább legyenek nagyobbak a husik, hiszen a sütés közben összemennek. Ne felejtsük el, hogy nem fasírtot, hanem burgert készítünk!
Csak formázás után, közvetlenül sütés előtt szórjuk meg sóval a húst, így az nem fog kiszáradni!
Pihentetés
A húst hagyjuk pihenni legalább 1 órát a sütés előtt. Így nem fognak szétesni, és jobban összeérnek az ízek.
Sütés
Akár serpenyőt, akár grillt használunk, magas hőfokon 5-6 percig, közepesen pedig 8-9 percig érdemes sütni a hús mindkét oldalát. Fontos, hogy ne maradjon belül rózsaszín.
Borítókép: Illusztráció