Hátra-hátra nézve, de mégiscsak előre menetelnek most a ballagó diákok

Mohay Réka

Két, a középiskolások életét meghatározó módon érintő esemény is zajlott a napokban: a múlt hét végén a Helikon, most pedig a ballagás. Mindkét történés túlmutat az iskolai hétköznapok monotonitásán. A Helikonon elért szép baranyai sikerek azt is megerősíthetik a fiatalokban és küldő intézményeikben, hogy a művészeti nevelés éppolyan fontos, mint az alapvető érettségi tantárgyak elsajátítása. Láthatjuk, hogy minden műfajban születtek minősített produkciók a pécsi középiskolások körében, ami mutatja sokoldalúságukat.

A rendszerint jó hangulatban zajló keszthelyi fellépés, ünneplés és szórakozás napjait pedig rövidesen a nagybetűs, felnőtt életbe átvezető út első lépései követik.

A szerencsés tizenkettedikesek most bánattal vegyült örömkönnyeket morzsolnak, hiszen véget ért egy igen meghatározó időszak, de ha valóban szép emlékeket szereztek ebben a négy-hat évben, az nem fog elmúlni nyomtalanul.

Lesz, aki a terveihez képest egészen más úton indul el, mások a már akár évek óta kitűzött cél irányába erednek. Bizonyára jönnek majd a sikerek, a felemelő pillanatok, de a csalódások, a küzdelmes időszakok, döntések sora.

Úgy tűnik, a mostani tinédzsereknek egyre korábban kell felnőniük és szembesülniük a szüleik által is megtapasztalt problémákkal. A világ egyre bizonytalanabb arcát mutatja, a fiatalok pedig győznek eligazodni az útvesztőben. Az azonban biztos, hogy az elmúlt négy év örömteli pillanatait hosszú időn át őrizhetik majd útravalóként.