Pécs-Máriagyűd

2024.04.28. 07:00

Zarándoklatra várja idén is a püspök a híveket

Idén is gyalogos zarándoklatra hívja Felföldi László pécsi megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye híveit - a menethez minden évben több ezren csatlakoznak és érkeznek közösségben a kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisére.

Wald Kata

A hagyományoknak megfelelően idén is szervez gyalogos zarándoklatot Pécsről Máriagyűdre a Pécsi Egyházmegye - felhívásuk szerint május 11-én a 22 kilométeres zarándoklatot mindnyájunk krisztusi tanítványsága öntudatáért ajánljuk fel.

- „Ti vagytok a föld sója. Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,13-14) – szól az idei máriagyűdi zarándoklat mottója, melyen a gyalogosan útra kelő zarándokokhoz ezúttal is lehet majd kerékpárral csatlakozni - közölte a Pécsi Egyházmegye. 

A Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékezve. Azóta minden évben több ezren csatlakoznak a menethez és érkeznek közösségben a kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisére.

A meghirdetett program szerint a gyalogos zarándokok május 11-én reggel 7 órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a Túrony érintésével Máriagyűdre. A kerékpáros zarándokok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre. 

A Pécsi Egyházmegye közlése szerint a programra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. - Egyházmegyénk több plébániája csoportokat indít, a csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást - emelik ki. 

A menet várhatóan 14 órára érkezik a kegyhelyre, ahol a résztvevők közös imádságban mondanak köszönetet a zarándoklat kegyelmeiért. A záró szentmisét 15.30-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál - előtte folyamatos gyónási lehetőség biztosított. 

A zarándokút során két helyszínen, Szalántán, a Művelődési házban, majd pedig Túronyban, a református Gondozó Egyházközség területén lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.

Fontos tudni, hogy a zarándoklat idején a máriagyűdi bazilika személyautóval nem közelíthető meg. Ha beteg vagy idős embert szállítanak, a gépkocsival – a lezárt területen történő kiszállást követően – parkolni csak a kijelölt parkolóhelyen lehet: személyautók a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában állhatnak meg. Az autóbuszokkal érkező csoportok a Máriagyűdi Idősek Otthonánál tudnak le- és felszállni.

- A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. Mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel 

- közölte a Pécsi Egyházmegye. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!