Első fokon

2024.04.25. 17:26

Tizennégy év fegyházra ítélte a bíróság a pécsi fekete angyalt

A Pécsi Törvényszék a 2024. április 25-én megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével Gy. B. Gy. vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennégy év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától. Kötelezte a vádlottat 1.229.144 forint bűnügyi költség államnak történő megfizetésére. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Billion Photos

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2022. november 14. napjától dolgozott belgyógyászati klinikán, ahol a munkaköri leírását a járványügyi vészhelyzet alatt technikai okokból még nem írta alá, de alkalmazásának feltételeivel tisztában volt. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéterátmosást sem.

Az idős, magatehetetlen sértett nő 2022. december 10. napjától egyedül feküdt egy kórteremben a belgyógyászati klinika infektológiai zárt osztálya COVID+ részlegén, zsilipelt részen, ahol Covid vírus okozta tüdőgyulladással kezelték.

A vádlott 2022. december 17-én 6:00 órától 18:00 óráig ügyeleti szolgálatot látott el, ügyeletes főorvos és két nővér társaságában. A 2022. december 17-i laboreredmények alapján a sértettnek káliumhiánya alakult ki, ezért az ügyeletes orvos 6 gramm kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér számára, mert ez az ő feladatkörébe tartozott. A nővér a kálium-injekciókat háromszor 20 ml, kétszer 25 ml és egyszer 10 ml adagban, fecskendőkben megfelelően előkészítette, majd a lezárt fecskendőket a COVID+ zártosztály zsilipelő kapuja elé helyezte azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után majd beviszi a beteghez.

Időközben a műszakvezető nővért az ügyeletes tüdőgyógyász orvos egyéb feladatok ellátása érdekében vizitre hívta. A főnővér utasította a vádlottat, hogy az idő alatt ellenőrizze a sértett infúziójának állapotát, lefolyását. A vádlottnak semmi más feladata nem volt ezen túlmenően, ennek ellenére, kihasználva azt, hogy tevékenységét senki sem ellenőrzi, 14 óra 15 perc körüli időpontban magához vette a kikészített három fecskendőben lévő kálium-injekciót, és a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett jobboldali combvisszér centrálvénás kanüljén keresztül, közvetlenül az érpályába fecskendezett kétszer 25 ml, összesen 50 ml kálium-kloridot.

A főnővér 15 perc múlva visszatért és észlelte a három fecskendő eltűnését, ezért haladéktalanul bement a COVID+ részlegre, ahol a sértett mellett tetten érte a vádlottat, aki éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett, és látta, hogy a harmadik, 10 ml kálium tartalmú fecskendő még az asztalon volt. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost.

A sértett 14 óra 20 perckor heveny káliummérgezés talaján kialakult heveny szívelégtelenség miatt elhunyt, életét megmenteni lehetetlen volt.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában