Közélet

2008.04.25. 18:42

Kritikus Tömeg: legyen minden út bringaút - videó

A belváros utcáin mintegy 5 kilométeres körtúrával demonstrált több mint ezer helybéli kerékpáros. Azért vonultak fel, hogy az egyirányú utak legyenek a városban biciklibarátok.

M. K.

Mint Mező János, a Kritikus Tömeg egyik szervezője elmondta, becslésük szerint a városban mintegy 60 ezer kerékpárt rejtenek a garázsok és a sufnik. Jó lenne, ha ezek a környezetkímélő, egészségmegőrző járművek mind gyakrabban kerülhetnének ki a forgalomba. Ehhez azonban gondolkodásmód-váltásra van szükség, no meg gyakorlati feltételekre.

Most azért hajtottak, hogy az egyirányú utak legyenek a jövőben biciklibarátok. Véleményük szerint ezekben az utcákban néhány tábla kihelyezésével és egy sáv felfestésével kialakíthatók az útvonalak a kerékpárosok számára. A felvonuláson több mint ezer biciklis vett részt.

Draskóczy Ferenc, a megmozdulás egyik résztvevője szerint szomorú, hogy Pécsett mindössze 14 kilométer bicikliút van jelenleg, ezért vesz részt szívesen a mozgalomban.

A Városháza előtt kiterített molinón megszámlálhatatlan aláírás gyűlt össze, emlékeztetendő a városvezetést, hogy a bringás infrastuktúra fejlesztése elsősorban szándék kérdése, nem lehet állandóan a "Nincs pénz!" felkiáltás mögé menekülni.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] (fotó: Laufer László)
[/caption]

A szervezők ez úton mondanak köszönetet mindazoknak, akik a program gördülékeny lezajlását segítették.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!