Postabontás

3 órája

Olvasónk szerint az Expo zajszigetelése a megoldás

Wald Kata

A napokban két olvasói észrevétel is megjelent a pécsi Expo Center rendezvényeinek zavaró hatásai miatt, panaszkodó városlakóktól. A város jegyzője reagált a DN hasábjain arra, amit évek óta tud, és eddigi tevékenysége azt mutatja, hogy eredményeket nem tud felmutatni. Előrelépés nem volt, nincs az ügyben.

Expo Center
Az Expo Centerben tartott bulik okozta kellemetlenség immár öt éve rontja a közérzetet több embernél
Fotó: iSOMBOON

A lapban megjelent nyilatkozatában leírtak fedik a valóságot. A vagyonkezelő vezetője is ígéretet tett, hogy csendesebbek lesznek a rendezvények, ez a korábbi időszakban két esetben meg is valósult, utána maradt minden az eredeti állapotban.

Kissé csúsztatásnak tartom viszont a jegyző úr részéről, hogy csak egy-két bejelentés történik, és egy szűk réteg panaszkodik. A szűk réteg szerintem nem annyira igaz, egyrészt azért, mert nem csak az említett két utcában vannak felszólalók, hanem többek között a Littke József utcában, valamint a Nagy Imre utcában is ismerek olyan embereket, akik hasonlóan élik meg ezeket az éjszakai tombolásokat. Valamint az előző időben előfordult, hogy miután betelefonáltam a rendőrségre, akkor közölték velem, hogy aznap este én vagyok a 17. betelefonáló. Tehát sokakat érint, csak hát az emberek jellemzően nem mernek kiállni az igazuk mellett. 

Én úgy gondolom, hogy amennyiben csak pár embert sért a zaj, ami jóval ez engedélyezett felett van, akkor is tenni kell valamit a szabálysértés megszüntetésére, mert a jogszabály nem ír elő limitet, hogy hány ember zavarása valósítja meg a törvényi tényállást.

Az, hogy az engedély kiadása milyen zajmérés alapján történt, és mi került be a jegyzőkönyvbe, nem tudom, de az szóban elhangzott, hogy a sátor ilyen jellegű rendezvények lebonyolítására nem alkalmas. Már a sátor anyaga ellentmond minden józan észnek az alkalmaság tekintetében. 

A saját szakmámban történő zajmérésekből tudom, hogy a zaj keletkezési forrásától 3 méterre kell mérni a zaj hangnyomását. Nem hiszem, hogy bárki az illetékesek közül tud nekem mondani egy jogszabályt, ami azt írja le, hogy a zaj forrásától egy-három kilométerre a zajszint meghaladhatja, vagy  elérheti a megengedett zajszint közel dupláját. Felajánlom minden illetékesnek, hogy egy ilyen rendezvény alkalmával, jöjjenek el hozzánk, mérjünk együtt, és még azt is megengedem, hogy a párnámra hajtsák a fejüket, és egy negyed óra múlva kérném a véleményeket, lennének-e a helyemben, helyünkben.

Persze, attól tarthatok, hogy a zajkeltőt előre értesítik erről a mérésről és így nem valószínű, hogy az adatok reálisak lesznek. 

Sajnos az Expo Centerben tartott bulik okozta kellemetlenség immár öt éve rontja a közérzetet több embernél, pedig csak azt nem lehetett megértetni egyetlen illetékessel sem, hogy a dobok zaját kell csökkenteni. Én úgy gondolom, hogy felelősségteljes, értelmes emberek ezt a helyzetet tudnák kezelni, csak nem igen akarják. Mivel valahol olvastam a napokban, hogy a repedező tartószerkezet miatt nagyon jelentős pénzt akarnak a sátorra költeni, ezért javaslom, hogy a zajszigetelést is oldják meg.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!